Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Πατατοσαλάτα / Potato salad



Επιλογή των επόμενων ημερών και κυρίως της "Καθαράς Δευτέρας".

Στα περισσότερα τραπέζια θα υπάρχει η γνωστή πατατοσαλάτα με τα κρεμμυδάκια και τις ντομάτες ... φυσικά χωρίς μαγιονέζες και σάλτσες.

Δεν μπορώ να πω ότι η πατατοσαλάτα χωρίς αυγά, σάλτσες και τα συναφή ήταν πολύ του γούστου μου.

Η σημερινή εκδοχή όμως, παρ'ότι απλή, ταιριάζει και θα μπορούσε να εμπλουτίσει το καθημερινό μας τραπέζι οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

Είναι μια γευστική και κυρίως υγιεινή πρόταση.

Αυτή την πατατοσαλάτα την δοκίμασα απο τον Σεφ Ν.Κατσάνη και αναθεώρησα τις απόψεις μου για το πιάτο αυτό.

Ενώ δεν υπάρχει στα υλικά της κάτι πολύ έντονο (εννοώ σάλτσες κλπ) έχει μια ιδιαίτερη γεύση και είναι γεμάτη αρώματα.

Δεν θα μπορούσα λοιπόν να μην την μοιραστώ μαζί σας.

Αυξομειώστε τα υλικά ανάλογα με τη γεύση και το γούστο σας και θα έχετε ενα απίθανο συνοδευτικό και γιατί όχι ενα γρήγορο ελαφρύ γεύμα.


Υλικά :
  • 300 γρ. πατάτες
  • 1 μικρό κρεμμύδι ξερό
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 8-10 μέτριες λιαστές ντομάτες
  • 1 κ.σ. κάπαρη
  • χυμό απο ένα λεμόνι
  • 4-5 κ.σ. σησαμέλαιο
  • αλάτι, πιπέρι και ρίγανη
Πως φτιάχνουμε την πατατοσαλάτα :
  1. Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό που έχουμε στάξει μερικές σταγόνες λεμόνι.
  2. Αφού βράσουν και κρυώσουν τις κόβουμε σε μικρά κυβάκια.
  3. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια
  4. Κόβουμε τις λιαστές ντομάτες σε μικρά κομμάτια
  5. Βάζουμε στο μούλτι το σησαμέλαιο, το χυμό απο το λεμόνι, το αλάτι, το πιπέρι και χτυπάμε να ομογενοποιηθούν.
  6. Σε ένα μπώλ βάζουμε τα υλικά μας και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα.
  7. Πασπαλίζουμε με ελάχιστη ρίγανη και ανακατεύουμε καλά ώστε η σάλτσα να πάει παντού.
  8. Σκεπάζουμε το μπωλ και τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες ώστε να δέσουν οι γεύσεις και τα αρώματα.



It is the choice not only for the upcoming "Ash Monday" but also for the feast period.

In most menus, the potato salad with onions and tomatoes will be the main choice ... of course without mayonnaise and sauces.

I can not say that a potato salad without eggs, sauces etc would be my preference.

The current version, however, although it's simple it could enrich our daily menu any time of the year.

It is a tasty and mostly a healthy proposal.

I've tasted this potato salad created by the chef N.Katsanis and I've changed my views about this dish.

While there is no intense materilas (mean sauces etc) in it, it's full flavors and aromas.

So, I have to share it with you.

Alter ingredients according to your taste or the flavor you want to get and you'll have an amazing side dish and why not a quick healthy meal.


Ingredients :
  • 300 γρ. potatoes
  • 1 small red onion
  • 2 spring onions
  • 8-10 medium sized sun-dried tomatoes
  • 1 tbsp caper
  • juice of one lemon
  • 4-5 tbsp sesame oil
  • salt, pepper, dried oregano
Preparation :
  1. Boil poatoes in salted water where you have poured some drops of lemon.
  2. When done and cool, cut them in small cubes.
  3. Finely chop onions.
  4. Cut sun-dried tomatoes in smaller pieces.
  5. In your blender put sesame oil, lemon juice, salt, pepper and blend till become a runny paste.
  6. In a bowl put all ingredients and pour sauce over.
  7. Sprinkle with a bit of oregano and toss till all are coated with sauce.
  8. Cover the bowl and place in the fridge for about 2 hours so that flavors and aromas are combined.