Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013

Πλιγουροκεφτές / Bulgur patties



Κάτι διαφορετικό έχουμε σήμερα για όσους νηστεύουν.

"Yalanci Cig Kofte" (Γιαλαντζί τσι κεφτέ) ...

Τσι κεφτέ είναι μια τούρκικη συνταγή που αποτελείται απο πλιγούρι και ωμό κιμά. Τα υλικά "ψήνονται" με τα μπαχαρικά που μπαίνουν στο μίγμα. Αν σας αρέσουν τα ωμά/ταρτάρ φαγητά το τσι κεφτέ θα το λατρέψετε, συνταγή όμως μετά το Πάσχα.

Στο γιαλαντζί τσι κεφτέ δεν υπάρχει ο κιμάς και αυτό το κάνει ενα πιάτο που μπορούμε να το φάμε την περίοδο της νηστείας.

Είναι ενα τέλειο ορεκτικό, δροσερό και ολίγον καυτερό.

Τη συνταγή μου την έδωσε η φίλη μου η Ελενα που την έχει απο την πεθερά της η οποία ακόμα ζει στην Πόλη.

Το ορεκτικό αυτό το έχουμε φάει αρκετές φορές στο σπίτι της και ήταν καιρός να το φτιάξω και εγώ.

Είναι εύκολο στην παρασκευή του, το μόνο που θέλει είναι αρκετό και καλό ζύμωμα ώστε να δέσουν τα υλικά.

Μπορείτε να το φτιάξετε τώρα την περίοδο της νηστείας αλλά να σας πώ ότι συνοδεύει άριστα και οποιοδήποτε κρέας, οπότε έχετε το υπόψιν σας για αργότερα.



Υλικά :
  • 1 φλ. πλιγούρι (ψιλό)
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.γ. πιπεριά κέρατο (ψιλοκομμένη)
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 κ.γ. μπούκοβο
  • 1/2 κ.γ. κύμινο
  • αλάτι και πιπέρι
  • μαρούλι και λεμόνι για το σερβίρισμα

 Πως φτιάχνουμε τον πλιγουροκεφτέ :
  1. Κάτω απο τρεχούμενο νερό ξεπλένουμε το πλιγούρι.
  2. Το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε ένα μπωλ.
  3. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.
  4. Αρχίζουμε το ζύμωμα.
  5. Κάθε φορά που στεγνώνει το μίγμα μας, βρέχουμε τα χέρια μας και συνεχίζουμε το ζύμωμα.
  6. Επαναλαμβάνουμε το ζύμωμα/βρέξιμο όσο χρειαστεί ώστε να έχουμε ενα μίγμα σφιχτό και να μην θρυμματίζεται.
  7. Αφήνουμε το μίγμα να σταθεί για μισή ωρίτσα και να δέσουν τα υλικά και τα αρώματα.
  8. Μετά το μισάωρο βρέχουμε πάλι τα χέρια μας και ζυμώνουμε για μια τελευταία φορά.
  9. Παίρνουμε δόσεις απο το μίγμα και πλάθουμε "σουτζουκάκια".
  10. Τα σερβίρουμε τυλιγοντάς τα σε λίγο μαρούλι και στάζοντας επάνω τους σταγόνες λεμονιού.
 


Today we have something different for those who fast or want a meatless dish.

"Yalanci Cig Kofte" (fake bulgur patties) ...

Cig Kofte is a Turkish meatball recipe consisting of bulgur and raw meat. The ingredients are "cooked" with the spices that are in the mix. If you like raw meat, you'll love cig kofte. Recipe for cig kofte will be shared after the fasting period.

In the fake meatballs the minced meat is omitted and that makes a dish that we can eat the fasting period.

It's a perfect appetizer, fresh and a bit spicy.

The recipe it's given to me by my friend Elena, who has it from her mother-in-law who still lives in Istanbul.

We've tasted this appetizer several times at Elena's house and it is now the time for me to re-create it.

It is easy to make, the only thing that needs is good kneading for the materials to combine.

You can make it during fasting period but it's a perfect side dish for any kind of meat. So, have it in mind for later when fasting is over. 



Ingredients :
  • 1 cup finely cracked wheat/bulgur
  • 2 tbsp tomato paste
  • 1 tsp green pepper horn (finely chopped)
  • 1 tsp sweet paprika 
  • 1 tsp crashed chilli peppers
  • 1/2 tsp cumin
  • salt and, ground black pepper
  • lettuce and lemon for serving

 Preparation :
  1. Rinse bulgur under running water.
  2. Drain and place in a bowl.
  3. Add the remaining ingredients and stir.
  4. Start kneading.
  5. Each time the mixture dries out, wet your hands and continue kneading.
  6. Repeat the kneading/wetting as long as needed so that you get a tight mixture that does not become crumbled.
  7. Let mixture aside for half an hour in order flavors and aromas to combine.
  8. Knead the mixture with wet hands once more.
  9. Get spoonful from the mixture and form long shaped balls.
  10. Drizzle with few lemon drops and serve wrapped in lettuce.