Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Μηλόπιτα / Apple crumble pie



Σε ένα απο τα χιλιάδες χαρτάκια που έχω με συνταγές ήταν γραμμένη η σημερινή πρόταση.

Οι μηλόπιτες που έχουν τα μήλα σε μεγάλα κομμάτια μου είναι "κάπως" στη γεύση, ενώ η συγκεκριμένη συνταγή τα εχει τριμμένα που φαντάζομαι είναι και ο λόγος που την κατέγραψα.

Τα μήλα μου αρέσουν πολύ σαν φρούτο και τα χρησιμοποιώ αρκετά σε παρασκευές μαγειρικής, όμως στα γλυκά μου δεν τα έχω εντάξει αρκετά.

Ηταν λοιπόν ώρα να πειραματιστώ και η συνταγή αυτή ήταν ιδανική.

Είναι μια εύκολη γενικά συνταγή αν εξαιρέσουμε το τρίψιμο της ζύμης στον τρίφτη. Οπως είναι παγωμένη σου μουδιάζει ολίγον τι τα χέρια και όντας μεγάλα κομμάτια θέλει το χρόνο του.

Αξίζει όμως τον κόπο αφού το αποτέλεσμα είναι γευστικότατο.

Οσο ψήνεται, σου έρχονται τα αρώματα που κάνουν το στομάχι να γουργουρίζει. Αχ αυτή η μυρωδιά της κανέλας και της ψημένης ζύμης ... μμμ !!!

Η τραγανή΄κρούστα που δημιουργείται στην επιφάνεια απο τη μία, η μαλακιά γέμιση απο τη άλλη, είναι ενα κοντράστ υφών που κάνει την μηλόπιτα ξεχωριστή.

Καλή απόλαυση


Υλικά :

ζύμη
  • 500 γρ. αλεύρι (που φουσκώνει μόνο του)
  • 250 γρ. μαργαρίνη (μαλακωμένο όχι λιωμένο)
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 βανίλια
γέμιση
  • 5 μεγάλα μήλα (τριμμένα στον τρίφτη)
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 φλ. καρύδια (ψιλοκομμένα)

Πως φτιάχνουμε την μηλόπιτα :
  1. Ετοιμάζουμε την ζύμη.
  2. Σε ένα μεγάλο μπωλ βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη.
  3. Τα ζυμώνουμε να ενοποιηθούν και να έχουμε μια ζύμη.
  4. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την βάζουμε στην κατάψυξη να παγώσει.
  5. Οταν παγώσει, παίρνουμε τη μία μπάλα και την τρίβουμε στον τρίφτη.
  6. Λαδώνουμε ενα ταψάκι φούρνου ή ταψάκι με τσέρκι και απλώνουμε την τριμμένη ζύμη.
  7. Ετοιμάζουμε τη γέμιση.
  8. Τρίβουμε τα μήλα και τα βάζουμε σε ένα μπωλ, προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα και τα καρύδια και ανακατεύουμε.
  9. Βάζουμε τη γέμιση πάνω απο την απλωμένη ζύμη στο ταψί.
  10. Παίρνουμε τη δεύτερη μπάλα και την τρίβουμε και αυτή στον τρίφτη.
  11. Την απλώνουμε πάνω απο το μίγμα των μήλων.
  12. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β για 35-40 λεπτά μέχρι η επιφάνεια να χρυσίσει.

In one of the thousands of papers that Ι have written with recipes there was the current proposal.

Tarts and pies with whole apples are not my favorite, but this recipe requires grated apples so I suppose this was the reason for me writing it down.

I like apples as a fruit and I use them quite often in my cooking, but dessert-wise haven't made a lot of attempts.

It was therefore time to experiment and this recipe was perfect one.

It is generally an easy recipe apart from grating the dough. As it is a bit cold numbs your hands and requires time for grating.

But it worth the effort as the result is delicious.

While baking, the aromas that come out from the oven, make the stomach rumble. Oh that smell of cinnamon and baked dough ... mmm!

The crunchy crust of the surface on one hand and the smooth filling on the other, is a contrast of textures that makes this pie a must do.

Enjoy


 
Ingredients :

dough
  • 500 gr self-rising flour 
  • 250 gr margarine (softened not melted)
  • 1 cup sugar
  • 1 vanilla
filling
  • 5 big red apples (grated)
  • 1 cup sugar
  • 1 tsp cinnamon
  • 1 cup walnuts (finely chopped)

Preparation :
  1. Prepare the dough.
  2. In a bowl put the ingredients for the dough.
  3. Knead as needed till all ingredients are incorporated and form a soft dough.
  4. Divide dough in two portions, wrap with cling film and place in freezer.
  5. When freezed, take one of the balls and grate it.
  6. Brush a baking pan or a springform with oil and spread dough on the bottom.
  7. Prepare the filling.
  8. Grate the apples and put them in a bowl along with sugar, cinnamon and walnuts. Stir to combine.
  9. Spread filling on top of crumbled base.
  10. Get second ball from freezer and also grate it.
  11. Spread over filling.
  12. Bake at preheated oven at 180C for 35-40 minutes till golden brown.