Στην πλειοψηφία των ανθρώπων αρέσει η ποικιλία στο τραπέζι.
Είναι χάρμα οφθαλμών τα μεζεδάκια ή τα ορεκτικά που συμπληρώνουν ένα κυρίως φαγητό.
Δεν είναι απαραίτητο να είναι "φανταχτερά" πιάτα.
Μία πίτα, μια πατατοσαλάτα, μια μελιτζανοσαλάτα, έστω ένα τζατζίκι, αρκεί για να κάνει πιο πλούσιο το καθημερινό μας τραπέζι.
Ορεξη συνήθως όταν καθόμαστε στο τραπέζι δεν μας λείπει, αλλά η δυνατότητα επιλογής κάνει το φαγητό ακόμα πιο ευχάριστο.
Πόσο εύκολο όμως είναι να έχεις στο καθημερινό τραπέζι ποικιλία "εδεσμάτων".
Αν με ρώταγε κάποιος πριν απο λίγο καιρό, θα έλεγα "πολύ δύσκολο για κάθε μέρα" ..
Τελικά όμως, αμα υπάρχει θέληση και οργάνωση όλα γίνονται.
Δεν είναι καθόλου δύσκολο να ετοιμάσουμε ορεκτικά/συνοδευτικά που μπορούν να μείνουν στο ψυγείο για 2-3 μέρες και να έχουμε κάποια ποικιλία στο τραπέζι μας.
Φτιάξτε μια τυροκαυτερή, τυρένια τρουφάκια, μια παντζαροσαλάτα, μια ψευτοτυρόπιτα ή ακόμα και μια γαλατόπιτα αλμυρή και είσαστε έτοιμοι.
Ξέρω, δεν είναι πάντα εφικτό, και εγώ δεν τα καταφέρνω όλες τις φορές, αλλά αν οργανωθώ λίγο καλύτερα νομίζω ότι θα το πετύχω.
Η σημερινή λοιπόν συνταγή είναι κάτι που θα μπορέσετε να ετοιμάσετε και να έχετε σαν συνοδευτικό σε κυρίως φαγητό σας.
Οι κολοκυθοκεφτέδες τρώγονται μια χαρά και κρύοι οπότε είναι ιδανικοί για συμπλήρωμα.
Στην παρασκευή τους το ζόρι είναι να τριφτούν τα κολοκυθάκια. Απο κει και πέρα όλα είναι εύκολα.
Λίγη προσοχή να μην έχει πολλά υγρά το μίγμα (απο κολοκυθάκια και κρεμμύδι) και το αποτέλεσμα είναι νοστιμότατο.
Το άρωμα δε που παίρνουν απο το τηγάνισμα στο σησαμέλαιο είναι απίθανο.
Μμμμμ !!
Υλικά :
κολοκυθοκεφτέδες
- 1 κιλό κολοκυθάκια
- 2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
- 1 κ.σ. δυόσμο (ψιλοκομμένο)
- 4 αυγά
- 500 γρ. φέτα
- 1 κ.γ. πιπέρι
- περίπου 250 γρ αλεύρι (όσο πάρει)
- σησαμέλαιο για το τηγάνισμα
- 150 γρ ταχίνι
- 80 ml σησαμέλαιο
- 1 κ.γ. αλάτι
- χυμο απο μισό λεμόνι
- 1 κ.γ. μουστάρδα (σκόνη)
- σπόρους μουστάρδας
Πως φτιάχνουμε τους κολοκυθοκεφτέδες & το ντιπ ταχινιού :
κολοκυθοκεφτέδες
- Τρίβουμε το κολοκύθι και το κρεμμύδι σε τρίφτη.
- Βάζουμε το κολοκύθι σε μπωλ, το αλατίζουμε, ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε για περίπου 1 ώρα να μαραθεί.
- Αφήνουμε το κρεμμύδι στην άκρη.
- Στραγγίζουμε το κολοκύθι και το κρεμμύδι και τα βάζουμε σε καθαρό μπωλ.
- Προσθέτουμε το δυόσμο, τα αυγά, την φέτα τριμμένη, το πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και επιπλέον όσο χρειάζεται ώστε να έχουμε ενα πηχτό χυλό.
- Σε ενα τηγάνι βάζουμε αρκετό σησαμέλαιο και όταν κάψει παίρνουμε κουταλιές απο το χυλό και τις ρίχνουμε στο τηγάνι.
- Τηγανίζουμε τους κεφτέδες σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσουν και απο τις δύο πλευρές.
- Τους βγάζουμε απο το τηγάνι και τους τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.
- Σερβίρουμε με το ντιπ ταχινιού.
- Στο μούλτι βάζουμε το σησαμέλαιο, το χυμό λεμονιού, το αλάτι, την μουστάρδα και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
- Μεταφέρουμε σε μπωλ, προσθέτουμε το ταχίνι και τους σπόρους μουστάρδας και ανακατεύουμε καλά.
The majority of people like the variety of tastes on the table.
It's so nice to have various hors d'oeuvres to complement your main meal.
It is not necessary to be "fancy" dishes.
A pie, a potato salad, an eggplant dip, or even tzatziki , is enough to make your daily menu richer.
But how easy is to have variety in the everyday meal ?
If someone was asking me a while ago, I would say "very difficult for every day" ..
However, if there is will and organization everything can be done.
It is not difficult to prepare appetizers or snacks that you can keep in the fridge for 2-3 days and have the variety you need.
Make a spicy cheese dip, cheesy truffles, a betroot salad, a cheese pie or even a savory milk pie and you're ready.
I know it is not always possible, and I did not manage it at all times, but if I organize myself a little better I think I will succeed.
Today's recipe is something that can be prepared ahead and accompany your main course.
The fritters can also be eaten cold and that make them ideal as a supplement.
The tough thing is to grate the zucchinis. Beyond that, everything is easy.
Little attention is needed so that you don't have a lot of liquid in the mixture (from zucchini and onion) and the result will be delicious.
In addition, the aroma that fritters get from being fried in the sesame oil is awesome.
Mmmmm!
Ingredients :
zucchini fritters
- 1 kg zucchini
- 2 big red onions
- 1 tbsp spearmint (finely chopped)
- 4 eggs
- 500 gr feta cheese
- 1 tsp ground black pepper
- about 250 gr all purpose flour (may need more or less)
- sesame oil for frying
- 150 gr tahini
- 80 ml sesame oil
- 1 tsp salt
- juice of half lemon
- 1 tsp mustard powder
- mustard seeds
Preparation :
zucchini fritters
- Grate zucchini and onion.
- Place grated zucchini in a bowl, sprinkle with salt, toss and leave aside for about an hour to soften.
- Place grated onion in a bowl and leave aside.
- An hour later, strain zucchini and onion, place them in a clean bowl.
- Add spearmint, eggs, feta cheese, pepper and stir.
- Add as much flour as needed to get a thick paste/puree.
- Heat sesame oil in a frying pan and when hot take spoonful of the mixture and fry.
- Fry the fritters over medium heat till both sides are golden brown.
- Remove from pan and place on paper towel to absorb excess oil.
- Serve with tahini dip.
- In a blender put sesame oil, lemon juice, salt, mustard and blend to combine.
- Transfer in a bowl, add tahini and mustard seed and stir very well.