Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2013

Ψευτοτυρόπιτα / Cheese yoghurt pie



Μου αρέσει να παιδεύομαι στην κουζίνα.

Υπάρχουν όμως φορές που το εύκολο και γρήγορο μου λύνει τα χέρια.

Οταν έχω να ετοιμάσω ένα φαγητό που χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία ή προσοχή όσο ετοιμάζεται, ένα γρήγορο ορεκτικό είναι ότι πρέπει.

Ακόμα και όταν θέλω να συμπληρώσω το κυρίως πιάτο αλλά δεν υπάρχει χρόνος για πολλά-πολλά η σκέψη μου πάει σε κάτι που θα γίνει χωρίς κόπο.

Η ψευτοτυρόπιτα αυτή είναι μία απο τις συνταγές που έχω γραμμένες στα χιλιάδες χαρτάκια μου.

Την πρωτοδοκίμασα στην πεθερά μου και μου άρεσε πολύ σαν γεύση. Οταν δε μου είπε πόσο εύκολα γίνεται, ξετρελάθηκα.

Σαν άπειρη νοικοκυρά τότε, με χαροποιούσαν οι απλές και εύκολες συνταγές οπότε την κατέγραψα και την έφτιαξα ουκ ολίγες φορές όλα αυτά τα χρόνια.

Με έχει βγάλει ασπροπρόσωπη σε φιλικά τραπέζια και με έχει σώσει όταν δεν κατεβαίνει ιδέα για συνοδευτικό.

Ετσι λοιπόν, έχοντας μια σουπίτσα για κυρίως αυτή τη φορά, η πιτούλα αυτή ήρθε και έδεσε στο μενού μας.

Είναι μια πιτα που δεν έχει φύλλο, γιαυτό η πεθερά μου την έλεγε ψευτοτυρόπιτα, ενα ανακάτεμα όλα τα υλικά και στο φούρνο. Απλούστατο αλλά γευστικό.

Η συνταγή που έχω εγώ είναι με μέτρηση σε κεσεδάκια. Αδειάζουμε τα κεσεδάκια και με αυτά μετράμε τα υπόλοιπα υλικά (2 κεσεδάκια γιαούρτι, 1 κεσ. κεφαλογραβιέρα, 1 κεσ. cheddar, 1 κεσ. μαργαρίνη, 1 κεσ. φαρίνα) αλλά εγώ την μετέτρεψα σε γραμμάρια. Νομίζω ότι κάποιους ίσως τους βολέψει καλύτερα. Παρ'όλα αυτά, τα υλικά αυξομειώστε τα κατά βούληση.

Αρχικά την προγραμμάτιζα να την "ανεβάσω" λίγο αργότερα, αλλά μετά απο μαζική απαίτηση των συναδελφων του συζύγου, άλλαξε το πρόγραμμα. Βλέπετε έδωσα μερικά κομμάτια στο σύζυγο να πάρει μαζί του για κολατσιό, τα μοιράστηκε με τους συναδελφους και όλοι θέλαν τη συνταγή.

Αποφάσισα λοιπόν να την μοιραστώ μαζί σας σήμερα γιατί νομίζω ότι είναι μια καλή πρόταση για αύριο Τσικνοπέμπτη. Θα συμπληρώσει τα κρεατικά σας και χωρίς ταλαιπωρία.

Ιδού λοιπόν.



Υλικά :
  • 400 γρ. γιαούρτι (2 κεσεδάκια)
  • 500 γρ. τυρί φέτα
  • 150 γρ. κεφαλογραβιέρα
  • 150 γρ. cheddar
  • 200 γρ. μαργαρίνη
  • 150 γρ. αλεύρι (που φουσκώνει)
  • 4 αυγά
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 κ.σ. άνιθο 
  • αλάτι, πιπέρι
  • φρυγανιά τριμμένη

Πως φτιάχνουμε την ψευτοτυρόπιτα :
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200β.
  2. Πλένουμε και στεγνώνουμε τα κρεμμυδάκια και τον άνιθο.
  3. Τα ψιλοκόβουμε.
  4. Τρίβουμε την κεφαλογραβιέρα και το cheddar (εάν δεν τα έχουμε αγοράσει τριμμένα).
  5. Με ένα πηρούνι, ή με το χέρι μας κάνουμε την φέτα τρίμμα.
  6. Λιώνουμε τη μαργαρίνη
  7. Σε ένα μπωλ βάζουμε όλα τα υλικά μας (εκτός απο τη φρυγανιά) και ανακατεύουμε.
  8. Αλατοπιπερώνουμε (προσοχή στο αλάτι γιατί η φέτα είναι αρκετά αλμυρή) και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  9. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά.
  10. Ρίχνουμε το μίγμα μας και με μία σπάτουλα απλώνουμε να πάει παντού και να έχει το ίδιο πάχος σε όλα τα σημεία.
  11. Πασπαλίζουμε απο πάνω τριμμένη φρυγανιά.
  12. Ψήνουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να κάνει κρούστα απο πάνω.



I like to fiddle in the kitchen.

But there are times that something easy and quick will set me free.

When I have to prepare a dish that needs special attention or with too many steps, a quick appetizer is a must.

Even when I want to support the main course but there is no time for "exotic" creation, I'm thinking of something that will become effortless.

This cheese/yoghurt pie is one of the recipes I have written down long time ago among thousands others that waiting their turn to be shared.

This is a pie that my mother-in-law usually cooks and I like it very much. When she told me, back then, how easy was it, I loved it.

As an inexperienced housewife I was delighted by simple and easy recipes so I wrote it down and I made it quite a few times over the past years.

It was a hit in friendly gatherings and has saved me when I was brainstorming with no ideas.

So, as soup was our main course yesterday, the pie was the perfect solution to compliment our dinner.

It's a pie that has no fyllo pastry (my mother-in-law named her "fake pie" for that reason), a mixing of all the ingredient is needed and is ready for the oven. Simple but delicious. 

The recipe I have measures in yoghurt cups. You empty the yoghurt cup and with that you measure all other ingredients (2 yoghurt cups of yogurt, 1 gruyere, 1 cheddar, 1 margarine, 1 flour) but I converted it into grams. I think maybe some prefer it that way. However, you can alter volume of ingredients according to your taste.   

I was planning to "upload" this recipe a bit later, but after my husband's colleagues requirement I've changed the schedule. You see, I gave a few pieces to my husband as snack while at office but he shared it with his colleagues and everyone wanted the recipe.

So I decided to share it with you today. I also think that it's a good suggestion for tomorrow's Barbecue Day.

Will complement the meat and hassle free.



Ingredients :
  • 400 gr yoghurt (2 yoghurt cups)
  • 500 gr feta cheese 
  • 150 gr gruyere cheese
  • 150 gr cheddar cheese
  • 200 gr margarine
  • 150 gr flour (self-rising)
  • 4 eggs
  • 2 spring onions
  • 1 tbsp fresh dill
  • salt, black pepper
  • breadcrumbs

Preparation :
  1. Preheat oven at 200C.
  2. Wash and pat dry the spring onions and dill.
  3. Finely chop them.
  4. Grate gruyere and cheddar (if not bought already grated).
  5. Smash feta cheese with a fork in order to get very small pieces of it.You can use your hand if you like so that you leave bigger pieces.
  6. Melt margarine.
  7. In a big bowl put all ingredients except breadcrumbs and mix.
  8. Sprinkle with salt and pepper with extra care on salt. Feta cheese is salty enough.
  9. Butter a small baking pan and sprinkle some breadcrumbs on the bottom.
  10. Pour mixture in pan and with a spatula spread it and straighten the surface.
  11. Sprinkle some breadcrumbs on top again. .
  12. Cook for 30-40 minutes till golden brown and a nice crusty surface is formed.