Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Γλυκοπατάτες με αυγά & τυρί / Sweet potatoes with eggs & cheese



Πατάτες και αυγά, αγαπημένα υλικά.

Ιδίως οι πατάτες. Σε οποιαδήποτε μορφή. Βραστές, τηγανητές, ψητές !

Κάποτε, πριν πολλά χρόνια, μου είχε πει η μαμά μου ότι έπρεπε να παντρευτώ παραγωγό απο τη Θήβα (τότε ηταν ονομαστές οι πατάτες της Θήβας) ώστε να μου φέρνει τις πατάτες με το τσουβάλι. Μόνο έτσι θα σωζόταν η κατάσταση.

Σε κανονικές συνθήκες, όταν φτιάχνω τηγανιτές πατάτες, συμβαίνει το εξής : Τηγανίζω την πρώτη τηγανιά, την βάζω σε πιάτο, όσο τηγανίζεται η δεύτερη "τσιμπάω" απο την πρώτη. Οταν είναι έτοιμη η δεύτερη, έχει εξαφανιστεί η πρώτη. Ετοιμάζω και τρίτη τηγανιά που ενώ γίνεται, τσιμπάω απο τη δεύτερη. Κάποια στιγμή το παιρνω απόφαση και σταματάω γιατί αυτό μπορεί να συνεχιστεί μέχρι να μου τελειώσουν οι πατάτες.

Είμαι πατατού, τι να κάνω ?

Δεν θα μπορούσα λοιπόν να μην δοκιμάσω και τις γλυκοπατάτες που μπορούμε και βρίσκουμε πια και εδώ.

Τις έχω κάνει τηγανητές αλλά και ψητές. Είναι εξίσου γευστικές. Αμφιταλαντεύομαι στο αν μου αρέσουν περισσότερο οι "κανονικές" ή οι "γλυκές". Θα συνεχίσω με τις δοκιμές μέχρι να αποφασίσω ... χιχιχιιχι

Η συνταγή σήμερα έχει γλυκοπατάτες και αυγά. Εύκολα και χωρίς κόπο, στο φούρνο.

Μπορείτε να ετοιμάσετε το σημερινό πιάτο είτε για πρωϊνό/δεκατιανό ή ακόμα να το απολαύσετε σαν ελαφρύ μεσημεριανό.



Υλικά :
  • 2 μεσαίες γλυκοπατάτες
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι
  • 2-3 αυγά
  • 2 κ.σ. παρμεζάνα
  • 2  κ.σ. cheddar 
  • φρυγανισμένες φέτες ψωμιού

Πως φτιάχνουμε τις πατάτες με τα αυγά :
  1.  Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190β.
  2. Καθαρίζουμε τις γλυκοπατάτες και τις κόβουμε σε κυβάκια. Οχι πολύ μικρά για να μην μας καούν.
  3. Κόβουμε το κρεμμύδι σε μικρά κυβάκια.
  4. Σε ένα μπωλ βάζουμε τις πατάτες και το κρεμμύδι, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο.
  5. Ανακατεύουμε πολύ καλά και τα βάζουμε σε πυρίμαχο ταψάκι σε στρώση.
  6. Ψήνουμε στο φούρνο για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
  7. Βγάζουμε απο το φούρνο, πασπαλίζουμε με τη μισή ποσότητα των τυριών.
  8. Σπάμε τα αυγά πάνω απο τα τυριά και πασπαλίζουμε απο πάνω με τα υπόλοιπα τυριά.
  9. Ξαναβάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να γίνουν τα ασπράδια.
  10. Σε ένα πιάτο βάζουμε μία φρυγανισμένη φέτα ψωμιού, τοποθετούμε απο πάνω ενα αυγό με πατάτες και σερβίρουμε.



Potatoes and eggs are favorite materials.

Especially the potatoes. In any form. Boiled, fried, roasted!

Many years ago, my mom said that I had to marry a potato producer from Thiva (it was the time that potatoes from Thiva were the hit) so that he brings me the potatoes by the sack. It was the only way to enjoy my beloved potatoes.

Under normal circumstances, when I make french fries, the following happens : I fry the first batch, put in the dish and I fry the second. Meanwhile I start eating from the first. When the second batch is ready, the first is gone. A third is prepare while I'm "stealing" from second. Eventually I decide to stop since this can go on and on until I run out of potatoes.

I am a potato person, yes I am.

So, I had to try the sweet potatoes that can be easily found in the market lately.

I've done them fried and grilled. It is equally tasty. Still can't decide on whether I like the "normal" or the "sweet". I will continue the tests till I come up with a result ... lol

The recipe today is sweet potatoes and eggs in the oven.

You can prepare your current dish for breakfast / brunch or even enjoy it as a light lunch.


Ingredients :
  • 2 medium sized sweet potatoes
  • 1 red onion
  • 1 tbsp olive oil
  • 1/2 tsp salt
  • 1/2 tsp ground black pepper
  • 2-3 eggs
  • 2 tbsp parmesan
  • 2 tbsp cheddar
  • slices of toasted bread 

Preparation  :
  1. Preheat oven at 190C.
  2. Peel the sweet potatoes and dice them. Cubes should not be too small to prevent from burning in the oven.
  3. Dice onion in small cubes.
  4. In a bowl place potatoes, onion, olive oil, salt and pepper.
  5. Toss very well and place ingredients in a deep baking tray in one layer.
  6. Roast in the oven for 15-20 minutes, depending on the oven, till potatoes are almost done and are soft.
  7. Remove from the oven and sprinkle with of the cheeses.
  8. Crack the eggs on top and sprinkle with the rest of the cheeses.
  9. Return to the oven and cook for about 15 minutes, till egg whites are done and set.
  10. In a plate put a slice of toasted bread, top with egg and potatoes and serve.