Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2011

Χαλβάς σιμιγδαλένιος






Καλημέρα σας,

Κλασσική αγαπημένη συνταγή ... ίσως απο τα πρώτα γλυκά που μαθαίνουμε να φτιάχνουμε.

Δύσκολα να αποτύχει η εκτέλεσή του και βρίσκουμε στα βιβλία μαγειρικής πάρα πολλές παραλλαγές.

Χαλβάς σιμιγδαλένιος λοιπόν σήμερα.





Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 φλ. σιμιγδάλι
  • 3 φλ. ζάχαρη
  • 4 φλ. νερό
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 4-5 γαρύφαλλα 
  • κανέλα για πασπάλισμα


Πως φτιάχνουμε το χαλβά :



  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα και τα γαρύφαλα. 
  2. Αφήνουμε να βράσουν για περίπου 5 λεπτά . 
  3. Σε άλλη φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει (να καπνίσει) και ρίχνουμε λίγο λίγο το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
  4. Καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι μέχρι να ξανθίνει ανακατεύοντας συνέχεια σε μέτρια φωτιά. Οσο περισσότερο το καβουρδίζουμε τόσο πιο σκούρος θα γίνει ο χαλβάς μας. Προσοχή μόνο γιατι καίγεται εύκολα.
  5. Οταν το σιμιγδάλι πάρει το χρώμα που θέλουμε, τραβάμε την κατσαρόλα απο τη φωτιά και προσθέτουμε το σιρόπι αφου αφαιρέσουμε τα μυρωδικά (προσοχή στους ατμούς).
  6. Βάζουμε την κατσαρόλα πάλι στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί το σιρόπι.
  7. Οταν ξεκολλάει απο την κατσαρόλα μας με ευκολία ο χαλβάς μας είναι έτοιμος.
  8. Βάζουμε το χαλβά σε μεγάλη φόρμα ή ατομικά φορμάκια και αφήνουμε να κρυώσει.
  9. Σερβίρουμε ξεφορμάροντας και πασπαλίζοντας με κανέλα.

Tips

  • Στο σιρόπι εκτός απο την κανέλα και τα γαρύφαλλα προσθέστε ξύσμα πορτοκαλιού ... δίνει ένα φίνο άρωμα στο χαλβά μας. Η ιδέα είναι απο συνταγή της Στέλλας.
  • Σιμιγδάλι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χοντρό ή ψιλό. Επίσης σε βιβλίο μαγειρικής της Κας Σκούρα αναφέρει ότι αντί για σιμιγδάλι μπορούμε να βάλουμε αλεύρι.
  • Στο βήμα 4 μπορείτε να προσθέσετε αν θέλετε καρύδια χοντροκομμένα ή ασπρισμένα αμύγδαλα ή κουκουνάρια (ή όλα μαζί αν σας αρέσουν οι ξηροί καρποί).
  • Πολλοί βάζουν και σταφίδες ... εγω δεν τις προτιμώ ... αν όμως θέλετε τις προσθέτετε ακριβώς πριν ρίξετε το σιρόπι στο σιμιγδάλι

Καλή επιτυχία