Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2011

Ψωμί (χωρίς ζύμωμα)






Καλημέρα σας.

Παρασκευή σήμερα και έφτασε το σαββατοκύριακο που όλοι περιμένουμε για να χαλαρώσουμε, να ξεκουραστούμε, να κάνουμε πράγματα που δεν προλαβαίνουμε μέσα στην εβδομάδα ή να μην κάνουμε τίποτα. Σας εύχομαι λοιπόν να το περάσετε όπως εσείς θέλετε.

Σήμερα έχω συνταγή που επιτέλους με γλύτωσε απο αποτυχημένες προσπάθειες.

Πάντα λέγεται ότι το σπιτικό ψωμί είναι όλα τα λεφτά.  Το ζεστό ζυμωτό ψωμάκι. Δεν θα διαφωνήσω.

Οπότε στα τόσα χρόνια που έχω το δικό μου νοικοκυριό προσπάθησα να φτιάξω και εγώ ψωμί. Οχι μια φορά ούτε δύο. Αρκετές.

Με "φοβερά" αποτελέσματα.... έκαψα ψωμι (ναι ναι το κατάφερα αυτό) ... έφτιαξα ψωμί που το έδωσα στη διπλανή οικοδομή για τούβλο ... ψωμί που έπρεπε να έχω τη βαριοπούλα για να κόψω την κόρα ... ψωμί που το έκοβες και ήταν λάσπη ... και ... ούτε θυμάμαι τι άλλο έχω κάνει.

Και το άθλημα το άφησα για καιρό, γιατι μάλλον δεν τοχα. Η όρεξη και για άλλες προσπάθειες ήρθε τον τελευταίο καιρό που ασχολούμαι περισσότερο με τη μαγειρική και γενικά "ψάχνομαι" περισσότερο με την κουζίνα.

Στο διαδίκτυο λοιπον (αχ αυτο το διαδίκτυο), βρήκα κάποιες συνταγές και άρχισα τους πειραματισμούς ... με όχι τόσο καλά αποτελέσματα αλλά τουλάχιστον αυτές τις φορές τρωγόντουσαν τα ψωμιά μου.

Υπήρξαν όμως δύο συνταγές που με αυτές έφτιαξα ΤΑ ψωμιά. Η χαρά μου δεν περιγράφεται. Επιτέλους τα κατάφερα και φάγαμε σπιτικό ψωμί. Αληλούια. Τέρμα το ψωμί απο το φούρνο της γειτονιάς.

Οι δύο συνταγές έχουν μικροδιαφορές αλλά και με τις δύο γίνεται υπέροχο ψωμάκι. Σήμερα θα σας δώσω την πρώτη και μία απο τις επόμενες μέρες θα σας ανεβάσω και τη δεύτερη.

Το κυριότερο δεν σας το είπα ... τα ψωμιά αυτά δεν θέλουν ζύμωμα ... ναι ναι ... δεν είναι καταπληκτικό ??

Τη σημερινή συνταγή τη βρήκα στις   συνταγές της παρέας .

Πάμε να φτιάξουμε ψωμάκι





Τι χρειαζόμαστε:

  • 900 γρ. νερό ελαφρά χλιαρό (30 β)
  • 16 γρ. μαγιά σκόνη
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κιλό αλεύρι (εγω χρησιμοποιώ αυτό που γράφει ζυμωτό)

Πως φτιάχνουμε το ψωμί :

  1. Σε ένα μπωλ βάζουμε το ελαφρά χλιαρό νερό, το ελαιόλαδο και τη μαγιά και τη διαλύουμε.
  2. Αφήνουμε λίγο (5 λεπτά) και προσθέτουμε τα 500 γρ. αλεύρι. Ανακατεύουμε με χτυπητήρι.
  3. Αφήνουμε λίγο να σταθεί και προσθέτουμε το αλάτι και τα άλλα 500 γρ. αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά.
  4. Αλευρώνουμε ένα ταψί και ρίχνουμε το μίγμα το οποίο θα είναι "υδαρές".
  5. Αφήνουμε να σταθεί μέχρι να δράσει η μαγιά και να φουσκώσει να γίνει "μπαφουνάτη" ζύμη περίπου μία ώρα.
  6. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250oC. Παίρνουμε μια γάστρα ή άλλο σκεύος με καπάκι και στρώνουμε λαδόκολλες. Τις βγάζουμε και βάζουμε το σκεύος στο φούρνο που προθερμαίνεται.
  7. Μόλις φουσκώσει το ζυμάρι μας, πασπαλίζουμε με σπόρους αν θέλουμε και «διπλώνουμε» με τη βοήθεια μιας σπάτουλας. Γυρνάμε λίγο λίγο το ζυμάρι σαν να το διπλώνουμε και ξαναπασπαλίζουμε.
  8. Μόλις φτάσει στη θερμοκρασία του ο φούρνος, βγάζουμε τη γάστρα με προσοχή, στρώνουμε τις λαδόκολλες που ετοιμάσαμε και ρίχνουμε το αφράτο υδαρές μίγμα μέσα.
  9. Πασπαλίζουμε με σπόρους που μας αρέσουν και ψεκάζουμε με ελαιόλαδο.
  10. Βάζουμε το επίσης καυτό καπάκι του σκεύους και βάζουμε στο φούρνο στους 250oC.
  11. Μετά μισή ώρα το κατεβάζουμε στους 220oC. Ψήνουμε για ακριβώς 1 ώρα.
  12. Κλείνουμε το φούρνο, βγάζουμε τη γάστρα και την αφήνουμε να κρυώσει χωρίς να ανοίξουμε το καπάκι . 
  13. Το κόβουμε μόνο αφού κρυώσει καλά.
Καλή μας όρεξη