Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011

Καραμελωμένες πατάτες με σαφράν






Καλημέρα σας,

Κρυώνει ο καιρός και χειμωνιάζει σιγά σιγά ... νομίζω ότι πρέπει να φτιάξω σουπίτσα ... ε ?

Ομως ακόμα δεν μου έχει έρθει η όρεξη για σουπίτσα .. οπότε ...

Σκέφτηκα να ανεβάσω αυτές τις πατατούλες που είναι σκέτη γλύκα.

Εχετε καταλάβει ότι μου αρέσουν τα γλυκά φαγητά ... και αυτό εδω είναι ένα απο αυτά.





Τι χρειαζόμαστε :

  • 1 κιλό μικρές στρογγυλές πατάτες 
  • 1 φλ. ελαιόλαδο 
  • 1 νεροπότηρο λευκό κρασί 
  • 1 πρέζα σαφράν (0,25 του γραμμαρίου) 
  • 2 κ.σ. ζάχαρη 
  • αλάτι, πιπέρι
  

Πως φτιάχνουμε τις πατάτες :


  1. Σε μια μεγάλη φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και ρίχνετε μέσα τις πατατούλες. Δεν τις τηγανίζετε, τις σοτάρετε μέχρι να πιάσουν γύρω-γύρω μια μικρή κρούστα. 
  2. Όταν όλες οι πατάτες έχουν γυαλίσει καλά τις πασπαλίζετε με τη ζάχαρη. Τις ανακατεύετε καλά μέχρι να λειώσει η ζάχαρη και να καραμελώσει. 
  3. Σβήνετε με το κρασί. 
  4. Ρίχνετε μέσα το σαφράν, ανακατεύετε καλά να σκορπιστεί παντού, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και αφήνετε να βράσει σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά της ώρας. 
  5. Ανοίγετε τη κατσαρόλα, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να βράσουν οι πατάτες μέχρι να εξατμιστεί εντελώς το κρασί και να μείνει μόνο το λάδι. 
  6. Τις ανακατεύετε με προσοχή για να μη σπάσουν. 
Tips 
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κανονικές σε μέγεθος πατάτες και να τις κόψετε σε μικρά κομμάτια όπως έκανα και εγώ.
Οι πατάτες θα πρέπει να τσιγαριστούν σε στρώσεις για να μπορέσουν να τσιγαριστούν και όχι να βράσουν. Αν δεν έχετε σκεύος που να χωράει στην βάση όλες τις πατάτες τότε κάντε τις σε 2 δόσεις. 
Η συνταγή είναι του κ. Ηλία Μαμαλάκη

 Καλή επιτυχία