Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2011

Κρεατόπιτα





Καλημέρα ,

Σήμερα σας έχω μια πιτούλα θαύμα.

Η συνταγή ειναι της φίλης μου Μαρίας απο τη Κεφαλλονιά.

Ειναι γευστική και εύκολη αν εξαιρέσουμε το άνοιγμα του φύλλου.

Αν εχετε περισσεύματα κρέατος απο φαγητό, πάρτε και έτοιμο φύλλο και φτιάξτε την πιτούλα.





Τι χρειαζόμαστε:

  • 1.200 γρ. μπούτι χοιρινό χωρίς ίνες ψιλοκομμένο
  • 2 μικρά κρεμμυδάκια
  • 1 ποτηράκι κρασί λευκό
  • 1 κ.σ. ντομάτα πελτέ γεμάτη
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • κανέλα
  • γαρύφαλο
  • μοσχοκάρυδο
  • 1 φλυτζανάκι ρύζι σπυρωτό κίτρινο
  • 1 ποτήρι νερό
  • 5 κ.σ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 1 αυγό
Για το φύλλο:
  •  1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 αυγό
  • 1 ποτηράκι κρασί
  • 1/2 κούπα χλιαρό νερό
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο

Πως φτιάχνουμε την κρεατόπιτα :

  1. Σε ένα τηγάνι σωτάρουμε τα κρεμμυδάκια.
  2. Προσθέτουμε μέσα το κρέας μας να σωταριστεί και αυτό.
  3. Αφού πιει τα υγρά του διαλύουμε τον πελτέ στο κρασί και τον προσθέτουμε στο φαγητό.
  4. Μετά απο 1-2 λεπτάκια προσθέτουμε τα σκόρδα, το αλάτι, το πιπέρι, την κανέλα, το γαρύφαλο και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε.
  5. Ρίχνουμε το νεράκι και το ρύζι.
  6. Τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
  7. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα απο την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
  8. Οταν κρυώσει το κρέας, ρίχνουμε το κεφαλοτύρι ανακατεμένο με το αυγό και έχουμε έτοιμη τη γέμιση.
  9. Με τα υλικά της ζύμης φτιάχνουμε δύο φύλλα πίτας. 
  10. Στρώνουμε το ένα φύλλο στο ταψί μας, βάζουμε τη γέμιση και απο επάνω το άλλο φύλλο. 
  11. Ραντίζουμε με λαδάκι και νερό και χαρακώνουμε την πίτα μας.
  12. Ψήνουμε στους 180 β. για περίπου μία ώρα.

Tips

Μπορεί το κρέας μας να είναι ότι αρέσει σε εμας, το έχω φτιάξει με αρνί και μοσχαράκι, η φιλη μου το έχει κάνει και με αρνι και χοιρινό.

Καλή όρεξη