Καλή σας ημέρα
Σήμερα σας έχω ένα ρολό κιμά διαφορετικό.
Ολοι ξέρουμε το ρολό κιμά με τα αυγά στη μέση. Αυτό εδώ το ρολό αντί για αυγό έχει μορταδέλλα και τυρί για γέμιση και μαγειρεύεται στο τηγάνι/κατσαρόλα.
Βγαίνει ένα πιάτο πεντανόστιμο και είναι ωραία η αλλαγή απο το παραδοσιακό μας ρολό.
Τη συνταγή την βρήκα στο blog της Manuela manus menu .
Τι χρειαζόμαστε :
Για το ρολό
500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
¾ φλ. παρμεζάνα τριμμένη
¾ φλ. φρυγανιά τριμμένη
1 αυγό
1 πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
Για τη γέμιση
100 γρ. μορταδέλα σε λεπτές φέτες
75 γρ. τυρί provolone ή cheddar σε λεπτές φέτες
Επίσης
1 κρεμμύδι ξερό κομμένο στα δύο
2 φύλλα δάφνης
½ κ.γ. δεντρολίβανο
½ ποτήρι άσπρο κρασί
1/3 ποτήρι νερό
½ κύβο ζωμό κότας
Πως φτιάχνουμε το polpettone :
- Σε ένα μπώλ βάζουμε τον κιμά, την τριμμένη παρμεζάνα, την τριμμένη φρυγανιά, το μοσχοκάρυδο, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε και το αυγό κρατώντας λίγο απο το ασπράδι για αργότερα.
- Ζυμώνουμε τον κιμά μας μέχρι να ανακατευτούν καλά όλα τα υλικά.
- Χωρίζουμε το μίγμα του κιμά στα δύο.
- Παίρνουμε μία λαδόκολλα και τοποθετούμε το ένα κομμάτι του κιμα και το πλαταίνουμε με τα χέρια μας μέχρι να φτιάξουμε ενα παραλληλόγραμμο 3 χιλ παχύ.
- Γεμίζουμε το ανοιγμένο κομμάτι κιμά με τις φέτες μορταδέλας και τις φέτες τυριού αφήνοντας ενα μικρό κενο γύρω γύρω.
- Με τη βοήθεια της λαδόκολλας διπλώνουμε σφιχτά τον κιμά μας σε ρολό.
- Κάνουμε το ίδιο και για το δεύτερο ρολό.
- Χτυπάμε λίγο το ασπράδι που έχουμε κρατήσει και αλείφουμε με αυτό τα ρολά μας.
- Σε ένα δίσκο απλώνουμε τριμμένη φρυγανιά και περνάμε τα ρολά μας απο εκεί ώστε να καλυφθούν με φρυγανιά. Αφήνουμε στην άκρη.
- Βάζουμε λίγο λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι να ζεσταθεί αρκετά. Οταν είναι έτοιμο, βάζουμε τα ρολά μας και τα τηγανίζουμε γυρίζοντας συχνά ώστε να θωρακιστεί ο κιμάς απο όλες τις πλευρές. Οταν πάρουν χρώμα, τα βγάζουμε και τα κρατάμε στην άκρη ζεστά.
- Στο ίδιο λάδι βάζουμε τα φύλλα δάφνης, το δεντρολίβανο και το κρεμμύδι που το έχουμε κόψει στα δύο. Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να «τσιγαριστούν» για 2 λεπτά.
- Κατόπιν βάζουμε στο τηγάνι και τα ρολά μας. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε το νερό και τον κύβο.
- Σκεπάζουμε και σε σιγανή φωτιά αφήνουμε να μαγειρευτούν τα ρολά μας.
- Οταν τα κρεμμύδια είναι πολύ μαλακά το φαγητό μας είναι έτοιμο. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι.
- Σερβίρουμε κόβοντας το ρολό σε ροδέλες.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη