Πως αρχίζει μια υπέροχη μέρα στη Θεσσαλονίκη ?
Παίρνεις το αεροπλάνο, φτάνεις Θεσσαλονίκη, σε παίρνει ένα πούλμαν και σε πάει στις εγκαταστάσεις της εταιρίας ΑΦΟΙ ΧΑΙΤΟΓΛΟΥ.
Σε καλωσορίζουν θαυμάσιοι άνθρωποι και σου προσφέρουν πρωϊνό που περιέχει καλούδια φτιαγμένα απο ταχίνι και Μακεδονικό χαλβά.
Είναι να μην αρχίσει υπέροχα η μέρα σου ?
Ετσι ξεκίνησε και για μένα η περασμένη Πέμπτη.
Προσκεκλημένη της εταιρίας ΑΦΟΙ ΧΑΙΤΟΓΛΟΥ, μέσω της Hill & Knowlton, έφτασα μαζί με τους υπόλοιπους καλεσμένους στην καρδιά παραγωγής του Μακεδονικού Χαλβά για μια ξενάγηση και ενημέρωση.
photo with permission by Haitoglou Bros
Οικοδεσπότες μας για την ημέρα ήταν ο κ.Λευτέρης Χαϊτογλου, η κ.Στέλλα Τσάρα και ο Σεφ κ.Νίκος Κατσάνης. Ολοι τους εξαιρετικοί, φιλόξενοι, ευγενικοί και χαμογελαστοί.
Ο Σεφ είχε ετοιμάσει για το καφέ μας συνοδευτικά με ταχίνι, σουσάμι και χαλβά. Απίθανα ... ότι έπρεπε για να γεμίσουμε ενέργεια. Φυσικά εμείς οι food bloggers κάναμε τις απαραίτητες ερωτήσεις για το χειρισμό στο μαγείρεμα του ταχινιού, του σησαμέλαιου και των υπόλοιπων προϊόντων.
Οσο απολαμβάναμε τον καφέ μας και γευόμαστε τις δημιουργίες του Σεφ, μάθαμε απο τον κ.Χαϊτογλου πως ξεκίνησε η εταιρία το 1924 και τι προσπάθεια χρειάστηκε για να φτάσει να γίνει η μεγάλη και γνωστή εταιρία που είναι σήμερα.
Μια εταιρία που είναι αμιγώς οικογενειακή, απαριθμεί περίπου 300 εργαζομένους, οι εγκαταστάσεις της εκτείνονται σε έκταση 170.000 τ.μ., η γκάμα της φτάνει τα 2000 προϊόντα με βασικό τον γνωστό μας Μακεδονικό Χαλβά και γίνεται εξαγωγή σε περισσότερες από 52 χώρες .
Ο κ.Χαϊτογλου μάς εκμυστηρεύτηκε ότι σαν παιδί ο χαλβάς τού ήταν αδιάφορος αλλά τώρα πια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς του, επαγγελματικής και γευστικής. Μας είπε για τον καθημερινό έλεγχο κάθε παρτίδας χαλβά απο τον ίδιο και για τις επενδύσεις που έχουν γίνει στην πρώτη ύλη ώστε τα προϊόντα να είναι πάντοτε αρίστης ποιότητας.
Μάς ενημέρωσε για το πιστοποιημένο πρόγραμμα ελέγχου ποιότητας που εφαρμόζεται στη βιομηχανία, τόσο στην παραγωγή όσο και στις πρώτες ύλες. Μάθαμε ότι για τον καθαρισμό του πρωτογενούς σησαμιού δεν χρησιμοποιούνται χημικά, και ήταν κάτι που μας ενθουσίασε αλλά αυτό που μας άφησε άφωνους ήταν όταν μας είπε ότι το ζύμωμα του χαλβά γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο, με το χέρι.
Ηταν απίστευτο μέχρι που το είδαμε με τα μάτια μας ... ο γεροδεμένος υπάλληλος ζύμωνε 40 κιλά χαλβά που είχαν θερμοκρασία γύρω στους 70β., με το χέρι, αφαιρώντας τα σκληρά κομμάτια καραμέλας και δημιουργώντας την σωστή υφή.
Εχετε δοκιμάσει χαλβά ζεστό ? Εμείς είχαμε την τύχη και χαρά να "κλέψουμε" απο τη λεκάνη ζυμώματος και να γευτούμε τη θεσπέσια γεύση. Μια γεύση τελείως διαφορετική ! Να φανταστείτε ότι κάποιοι απο την παρέα που δεν ήταν οπαδοί του χαλβά, κοντέψαν να αδειάσουν την λεκάνη (χιχιχιιχ).
Οπως καταλαβαίνετε μετά το πρωινό μας, έγινε η ξενάγηση στους χώρους παραγωγής. Φυσικά φορέσαμε τις απαραίτητες ρόμπες, σκουφιά και παπουτσάκια (οχι δεν θα γελάσετε, δεν έχω φωτο ... ουπς μόλις θυμήθηκα ... κάποιος με τράβηξε με την ένδυση ... να στείλει τη φωτο παραυτα).
Είναι μια θαυμάσια εμπειρία να τριγυρνάς και να βλέπεις τα στάδια απο τον καθαρισμό του σουσαμιού μέχρι τη συσκευασία του έτοιμου χαλβά. Να βλέπεις τον καθαρισμό του σουσαμιού απο ξένα στοιχεία και τη διαλογή των καλύτερων σπόρων για την παραγωγή. Να βλέπεις τις παραδοσιακές μηλόπετρες να βοηθούνται απο μηχανήματα στο άλεσμα του σουσαμιού. Να βλέπεις το ταχίνι να ρέει και να παίρνει τον δρόμο του για τις διάφορες παρασκευές. Να βλέπεις τους ανθρώπους που εργάζονται στην παραγωγή να σου χαμογελούν και να συσκευάζουν τα προϊόντα με μεθοδικότητα.
photo with permission by Haitoglou Bros
Μετά την ξενάγηση στις εγκαταστάσεις, επιστρέψαμε στην αίθουσα όπου είχε ετοιμαστεί ένα ελαφρύ γεύμα. Γεύμα με δημιουργίες του Σεφ Ν.Κατσάνη με προϊόντα της εταιρίας όπως το σησαμέλαιο και το ταχίνι. Φυσικά συζητήσαμε και αναλύσαμε την παρασκευή τους πριν εξαφανίσουμε το περιεχόμενο των πιάτων μας. Οσο για τις συνταγές, κάποιες καταγράφηκαν και θα τις μοιραστώ μαζί σας προσεχώς.
Με αυτό το γεύμα έκλεισε πανέμορφα η επίσκεψή μας στις εγκαταστάσεις. Ολη όμως η παρέα έδωσε ραντεβού για το βράδυ, στο εστιατόριο Clochard που είμασταν καλεσμένοι του κ.Χαίτογλου.
Μείνετε συντονισμένοι, για να δείτε στην επόμενη ανάρτηση, πως περάσαμε τη βραδυά μας !
A week ago I was in Thessaloniki ...
I was invited by Haitoglou Bros, thru Hill & Knowlton company to visit the heart of production of Macedonian Halvas.
We were welcomed by the wonderful people of Haitoglou Bros and we were offered breakfast containing goodies made from tahini and halvas.
Our hosts for the day were Mr.Lefteris Haitoglou, Ms.Stella Tsara and Chef Mr.Nikos Katsanis. All of them were exceptional, hospitable, polite and smiling.
Chef had prepared delicious assortments to taste with our coffee, all containing tahini or halva. Cool ... perfect for gaining energy. We've got the chance there to learn how to handle these products when cooking.
While we were enjoying our coffee and tasting the chef's creations, Mr Haitoglou told us how the company started back in 1924 and what effort it took to get to become big and famous company as it is today.
Photo with permission by Haitoglou Bros
A company that is family owned, lists about 300 employees, the plant covers an area of 170,000 s.m., the product range reaches 2000 items with the famous Halva to be the top one and are exported to more than 52 countries.
Mr Haitoglou confessed that as a child wasn't a fan of halvas but it is now an integral part of everyday life.He told us about the daily control of each batch by himself and for the investments made in the raw material so that the products are always of top quality.
Informed us for the certified quality control program applied in the industry, both in production and in raw materials. We learned that the primary sesame cleaning does not involve chemicals, and it was something that impressed us but we were left speechless when we were told that the halvas' kneading is done the traditional way, by hand.
We could not believe such a thing, until we saw it with our own eyes ... the strong man was kneading 40 kg of halvas at a temperature of around 70C. by hand, removing the hard caramel pieces and creating the right texture.
Have you tried hot halvas? We had the fortune and pleasure to "steal" from the mixing bowl and taste the delicious flavor. A taste completely different from what we're used to ! Imagine that people from the team who were not fans of halvas, almost emptied basin (lol).
As you can understand after our breakfast, we went a tour to the production areas. Of course we were dressed with the necessary robes, caps and shoes (no, I do not have pics of us in that clothing ... oops just remembered ... someone took a picture of mine ... whoever did, send me the photo).
It was a wonderful experience to walk around and see the stages from cleaning up the sesame thru to packaging of ready halvas. Seeing the purification of sesame from foreign elements and sorting the best seed for the production. Seeing traditional millstones to be aided by machines for grinding the sesame. Seeing the tahini to flow and take the path onto the various preparations. Watching people working in production to smile and package products methodically.
I admit ... I really enjoyed the tour.
After the tour, we returned to the conference room where a light meal was served. A lunch with Chef Katsanis' creations, with ingredients such as sesame oil and tahini. Of course we discussed the preparation of the dishes before we disappear the content . As for the recipes, will share them with you shortly.
Our visit at the premises was ended with that gorgeous meal. But an appointment was set for the evening at the restaurant Clochard as guests of Mr Haitoglou.Stay tuned to see the next post with details on how we spent the evening at Clochard !