Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Μαλακές μπουκιές Pretzel / Soft Pretzel bites




Η πρώτη μου επαφή με τα Pretzel ήταν πριν απο πολλά χρόνια.

Βρισκόμουν στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης και περίμενα την ανταπόκρισή μου, οπότε κάθισα να πιώ ένα καφέ.

Εκεί στην προθήκη της καφετέριας είδα αυτά τα ψωμένια κορδόνια με το χοντρό αλάτι και είπα να τα δοκιμάσω.

Το σκληρό περίβλημα με το μαλακό εσωτερικό σε συνδυασμό με το αλάτι, μου έκανε εντύπωση.

Οταν δε το δοκίμασα μπορώ να πω ότι γευστικά με ικανοποίησε.

Απο τότε, όσες φορές πετυχαίνω pretzel, δεν τα αφήνω να μου ξεφύγουν.

Ηρθε λοιπόν ο καιρός να προσπαθήσω να τα φτιάξω και σπίτι.

Διαβάζοντας συνταγές για την παρασκευή τους, θεώρησα ότι ήταν ψιλοδύσκολη διαδικασία, αλλά είχα λάθος.

Εχει βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις, ζύμωμα, φούσκωμα, βράσιμο, ψήσιμο, αλλά δεν χρειάζονται ιδιαίτερη τεχνική.

Η συνταγή που επέλεξα μας δίνει pretzel σε μπουκιές, οπότε δεν υπάρχει λόγος αστοχίας στην εμφάνιση.

Γίνονται αρκετά κομμάτια και είναι ιδανικά για σνακ.



Υλικά :
  • 375 ml νερό (χλιαρό)
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 9 γρ. ξηρή μαγιά
  • 600 γρ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
  • 60 γρ. βούτυρο ανάλατο (λιωμένο)
  • 150 γρ. μαγειρική σόδα
  • 10 ποτήρια νερό
  • 1 αυγό
  • χοντρό αλάτι

Πως φτιάχνουμε τα pretzel :
  1. Διαλύουμε τη ζάχαρη και τη μαγιά στο χλιαρό νερό. 
  2. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 5 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  3. Στο μπωλ του μίξερ μας βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το βούτυρο και ανακατεύουμε.
  4. Προσθέτουμε την μαγιά και ζυμώνουμε για περίπου 5-6 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια μαλακιά ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια μας. Ισως χρειαστεί να προσθέσετε ελάχιστο αλεύρι παραπάνω απο τη δοσολογία αλλά μην το παρακάνετε.
  5. Τοποθετούμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπωλ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  6. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 16 ίσα μέρη και ανοίγουμε το καθένα σε κορδόνι 30εκ.
  7. Κόβουμε το κορδόνι με μαχαίρι σε κομμάτια 2.5 εκ.
  8. Βάζουμε το νερό σε κατσαρόλα και το αφήνουμε να βράσει.
  9. Μόλις βράσει προσθέτουμε με προσοχή τη σόδα. Προσέχουμε γιατι όταν πέσει η σόδα στο νερό θα αφρίσει και θα φουσκώσει.
  10. Ρίχνουμε τα κομμάτια ζύμης στο νερό και τα αφήνουμε στο νερό για 30 δευτερόλεπτα και αμέσως με τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να στεγνώσουν σε αντικολλητικό χαρτί.
  11. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230β.
  12. Αραιώνουμε το αυγό με ελάχιστο νερό και αλείφουμε τις μπουκιές. 
  13. Πασπαλίζουμε με το αλάτι.
  14. Ψήνουμε για περίπου 6-8 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα καφετί χρώμα.
  15. Αφήνουμε να κρυώσουν.



My first contact with Pretzel was many years ago.

I was in Frankfurt airport waiting for my flight connection, so I sat down to drink a coffee.

There, in the window of the cafe I saw these bread-y with coarse salt loops and decided to taste one.

The hard shell with soft interior in combination with salt, it struck me.

It was a great satisfaction.

Since then, I tasted a variety of pretzels at every occasion. 

So it's time for me to try and create them at home.

Reading recipes for making them, I thought it was a tough process, but I was wrong.

The required steps, kneading, baking, boilingbut do not need special techniques.

The recipe I've chosen, give us pretzel bites, so there is no way on miss the look.

Yields several pieces and is ideal for snack.



Ingredients :
  • 375 ml water (lukewarm)
  • 1 tbsp sugar
  • 2 tsp salt
  • 9 gr dry active yeast
  • 600 gr flour (all purpose)
  • 60 gr unsalted butter (melted)
  • 150 gr baking soda
  • 10 cups water
  • 1 egg
  • sea salt or coarse salt
 
Preparation :
  1. Dissolve the sugar and yeast in the lukewarm water.  
  2. Mix and keep aside for 5 minutes or until activated.
  3. In the bowl of a stand mixer put the flour, salt and butter.
  4. Add the yeast mixture and knead for 5 minutes or until the dough is smooth and pulls away from the sides of the bowl. If necessary add some more flour but don't overdo it.
  5. Put the dough in a bowl coated with vegetable oil.  Cover it with cling film and let it rise for an hour or until it doubles in size.
  6. Divide the dough into 16 pieces and roll each piece into 30cm ropes. 
  7. Cut the ropes with a knife into 2.5cm pieces.
  8. Fill a big saucepan with 10 cups of water and bring to a boil.  
  9. When ready, add slowly the baking soda. Be careful because when soda drops in saucepan the water will foam and rise.
  10. Put the pretzels in the boiling water and cook them for 30 seconds. Remove them from the saucepan with a slotted spoon and place them on a tray lined with greaseproof paper to dry.
  11. Preheat oven at 230C.
  12. Beat the egg with some water and brush the top of the pretzel bites with it.
  13. Sprinkle them with some sea salt.
  14. Bake at preheated oven for about 6-8 min or until dark golden brown.
  15. Let them cool down.




Προσαρμοσμένη συνταγή απο εδώ / Adapted recipe from here