Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Σαλάτα με ωμά λαχανικά / Raw vegetables salad




Ενα καρότο το παίρνουμε στο χέρι και το τρώμε ωμό.

Ενα κολοκύθι όμως δεν νομίζω ότι θα το προτιμούσαμε ωμό.

Για το κουνουπίδι & το μπρόκολο, ούτε συζήτηση.

Ομως, όταν σε αυτά τα λαχανικά προσθέσουμε κρεμμύδι και ραπανάκι και φτιάξουμε μια σαλτσούλα από σησαμέλαιο, τότε αναθεωρούμε τις απόψεις μας για τα ωμά λαχανικά.

Την ώρα της προετοιμασίας αυτής της σαλάτας, βλεποντάς με ο σύζυγος να ετοιμάζω τα λαχανικά, σχολίασε ότι δεν του αρέσουν ωμά τα λαχανικά.

Η απάντησή μου ήταν ... δοκίμασε τη σαλάτα και αν δεν σου αρέσει θα την φάω όλη εγώ.

Ελα όμως που του άρεσε ! Οχι μόνο του άρεσε αλλά μου είπε ότι είχα δίκιο που επέμενα να την δοκιμάσει.

Την σαλάτα αυτή την δοκίμασα δια χειρός Σεφ Ν.Κατσάνη, όταν βρέθηκα στη Θεσσαλονίκη καλεσμένη της εταιρίας Αφοι Χαϊτογλου.

Είχα μείνει ενθουσιασμένη με τη σαλάτα αυτή. Η γεύση της ήταν θεσπέσια και φυσικά ανυπομονούσα να την φτιάξω και εγώ επιστρέφοντας.

Είναι πανεύκολη αφού δεν χρειάζεται κάποιο ιδιαίτερο μαγείρεμα και όσο περισσότερο την αφήσετε να μαριναριστεί τόσο αναδεικνύονται οι γεύσεις.

Ακόμα και αν δεν τρώτε τα λαχανικά ωμά, είμαι σίγουρη ότι αυτή η σαλάτα θα σας ικανοποιήσει.


Υλικά :
  • 1 μπρόκολο μικρό
  • 1 κουνουπίδι μικρό
  • 2 καρότα
  • 2 κολοκυθάκια
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 2 ραπανάκια
  • μαυροκούκι για πασπάλισμα
για τη σάλτσα
  • 1/2 φλ. λευκό ξύδι
  • 1/2 φλ. μέλι
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 φλ. σησαμέλαιο
  • 1 κ.γ. σουσάμι

Πως φτιάχνουμε τη σαλάτα :
  1.  Πλένουμε και καθαρίζουμε τα λαχανικά
  2. Σε ένα μπωλ κόβουμε τουφίτσες το κουνουπίδι και το μπρόκολο. Προσθέτουμε ροδέλες τα καρότα, τα κολοκύθια και το κρεμμύδι.
  3. Κόβουμε τα ραπανάκια φλύδες και το βάζουμε και αυτό στο μπωλ.
  4. Στο μούλτι χτυπάμε όλα τα υλικά της σάλτσας και περιχύνουμε τη σαλάτα.
  5. Ανακατεύουμε να πάει η σάλτσα παντού.
  6. Σκεπάζουμε το μπωλ με μεβράνη.
  7. Βάζουμε τη σαλάτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες .
  8. Πασπαλίζουμε με μαυροκούκι και σερβίρουμε.



We can grab a carrot and eat it raw.

I think that we wouldn't grab a zucchini and eat it raw.

As regards cauliflower and broccoli, is out of question.

But when you get these vegetables, you add onion and radish and pour a sauce made of sesame oil, then you can change your mind on eating raw vegetables.

At the time I was preparing this salad, my husband commented that he does not like raw vegetables.

My response was ... taste the salad and in case you do not like it, I'll eat it.

However he liked it ! Not only he liked it but he told me that I was right to insist on tasting it.

I tasted this salad, made by Chef N.Katsanis, when I was invited to Thessaloniki by Bros Haitoglou company.

I loved that salad. The flavor was delicious and of course I was looking forward to returning home and recreate it.

It's easy because you do not need any special cooking preparation and the more you let it marinate the more the flavors emerge.

Even if you do not eat raw vegetables, I'm sure this salad will satisfy you.

 

Ingredients :
  • 1 small cauliflower
  • 1 small broccoli
  • 2 carrots
  • 2 zucchini
  • 1 red onion
  • 2 radishes
  • black sesame seeds for decoration
sauce
  • 1/2 cup white wine vinegar
  • 1/2 cup honey
  • 1 tbsp mustard
  • 1/2 tsp salt
  • 1 & 1/2 cup sesame oil
  • 1 tsp sesame seeds

Preparation :
  1. Wash and clean all vegetables. Peel where necessary.
  2. In a bowl place florets of cauliflower & broccoli. Add onion rings, carrot and zucchini slices.
  3. Cut flakes from radish and add into the bowl.
  4. In a small blender combine ingredients for the sauce. Pour onto salad.
  5. Stir, so that all vegetables are coated by the sauce. 
  6. Cover with cling film.
  7. Place salad in the fridge for at least 6 hours.
  8. Sprinkle black sesame seeds on top and serve.