Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Κοτοπιτάκια / Mini Chicken pies




Για τις ώρες της λιγούρας και του τσιμπολογήματος, για την εκδρομή, για συνοδευτικό και γιατί όχι για ελαφρύ βραδυνό.

Βέβαια δεν μπορείς να φας μόνο ένα. Το ξέρω πολύ καλά αυτό.

Τα κοτοπιτάκια μπορούν να ταιριάξουν με σχεδόν όλα τα κυρίως πιάτα οπότε είναι πασπαρτού.

Η γέμιση μπορεί να προσαρμοστεί στο γούστο του καθενός.

Η ζύμη γίνεται εύκολα αλλά μπορείτε φυσικά να χρησιμοποιήσετε και έτοιμη . Στην αγορά υπάρχουν κάποιες που είναι πάρα πολύ καλές και σας λύνουν τα χέρια αν δεν υπάρχει χρόνος ώστε να φτιάξετε μόνοι σας.



Τι χρειαζόμαστε :

ζύμη κουρού
  • 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 250 ml ελαιόλαδο
  • 450 γρ αλεύρι (που φουσκώνει μόνο του) & ίσως επιπλέον, ανάλογα με το γιαούρτι/λάδι που θα χρησιμοποιήσετε
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • πιπέρι

γέμιση
  • 1 στήθος κοτόπουλο (περίπου 300 γρ)
  • 400 γρ. φέτα (θρυμματισμένη)
  • 250 γρ. γκούντα ή κασέρι ή εμμενταλ ή ρεγκάτο
  • 1/2 κ.γ. πάπρικα
  • 1/2 κ.γ. θυμάρι
  • 1 αυγό 
  • 1 αυγό (χωριστά κρόκος/ασπράδι)

Πως φτιάχνουμε τα κοτοπιτάκια :

ζύμη
  1. Στο μπωλ του μίξερ μας βάζουμε το γιαούρτι με το λάδι και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε μια ωραία πάστα.
  2. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και σιγά σιγά το αλεύρι συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
  3. Ζυμώνουμε το μίγμα μέχρι να γίνει μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
  4. Κάνουμε τη ζύμη μας μπαλάκι, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.
γέμιση
  1. Βράζουμε το κοτόπουλο και το ψιλοκόβουμε.
  2. Σε ένα μπωλ βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης (και το κοτόπουλο) και ανακατεύουμε καλά.
 συναρμολόγηση
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180β.
  2. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψάκι.
  3. Βγάζουμε τη ζύμη απο το ψυγείο και τη χωρίζουμε σε περίπου 30 ίσα μπαλάκια.
  4. Ανοίγουμε τα μπαλάκια  σε στρογγυλούς δίσκους διαμέτρου περίπου 8εκ.
  5. Στο κέντρο του δίσκου τοποθετούμε μια κουταλιά γέμιση.
  6. Με το πινέλο απλώνουμε λίγο ασπράδι περιμετρικά στο δίσκο.
  7. Κλείνουμε το πιτάκι μας με ένα δεύτερο δίσκο που τοποθετούμε απο πάνω.
  8. Πιέζουμε τις άκρες να κολλήσουν οι δίσκοι.
  9. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουμε με όλα τα μπαλάκια.
  10. Τοποθετούμε τα κοτοπιτάκια μας στο ταψί.
  11. Με ένα πινέλο αλοίφουμε τα πιτάκια μας με τον κρόκο που τον έχουμε αραιώσει με λίγες σταγόνες νερό.
  12. Ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
update 1 : επειδή υπήρξαν πολλά σχόλια για την ποσότητα του αλευριού ... η συνταγή είναι όπως την γράφω ... ψάχνω τις σημειώσεις μου και επανέρχομαι !

update 2 : Ζητώ συγνώμη για το μπέρδεμα ... στις σημειώσεις μου έχω γράψει 450 γρ ... προφανώς δεν έκανα την διόρθωση στο κείμενο εδώ .. η ποσότητα στα υλικά διορθώθηκε.



For the hours of craving and snacking, on the excursion, as a side dish and why not for a light supper.

Of course one piece is not enough. I know that the hard way.

The chicken mini pies can accompany almost all main dishes .

The filling can be adjusted to the taste of each one.  


The dough is easy to make but you can of course use the ready made ones. In the market there are some types that are very good and can make your life easier in case that you do not have the time to do it yourself.


Ingredients :

shortcrust dough
  • 400 gr. yoghurt
  • 250 ml olive oil
  • 450 gr. self rising flour (or a bit more depending on yoghurt/oil you use)
  • 1/2 tsp salt
  • ground black pepper

stuffing
  • 1 chicken breast (about 200 gr)
  • 400 gr feta cheese (crushed)
  • 250 gr cheese (gouda or emmental or regato or cheddar)
  • 1/2 tsp paprika
  • 1/2 tsp thyme
  • 1 egg
  • 1 egg (yolk/egg white separated)

Preparation :

dough
  1. In a stand mixer's bowl place yoghurt and oil. Mix very well till you form a cream.
  2. Add salt, pepper and flour by spoonful while mixing ingredients.
  3. Knead the dough till it becomes soft and elastic.
  4. For dough into a ball, wrap it with cling film and let rest in the fridge for about an hour.
stuffing
  1. Boil chicken and cut in very small pieces.
  2. In a bowl mix chicken with rest of stuffing ingredients .
 assemble
  1. Preheat over at 180C.
  2. Line a baking tray with greaseproof paper.
  3. Get dough from the fridge and divide it to 30 equally sized balls.
  4. Shape balls into small discs of about 8cm diameter.
  5. In the center of each disc place a spoonful of the stuffing.
  6. Brush perimeter of disc with some of egg white.
  7. Cover stuffing with a second disc.
  8. Press edges so that discs stick together.
  9. Repeat as needed till you're done with the dough.
  10. Place mini pies in the baking tray.
  11. Brush top with egg wash (mix yolk with some drops of water).
  12. Bake in the oven for about 35 minutes, till golden brown. 

update 1 : since there were a lot of queries on flour's quantity ... i have to say that recipe is as posted .. but I'll check my notes and will come back !

update 2 : sorry for the mess ... quantity in my notes is 450 gr ... obviously I haven't changed it in the text here ... quantity is now corrected.


Προσαρμοσμένη συνταγή της Ν.Νικολάου / Recipe adapted from D.Nikolaou