Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Μελιτζάνες με μοσχαρι κοκκινιστό / Eggplants with beef in red sauce



Ισως δεν είναι ακόμα η εποχή της μελιτζάνας.

Ομως όταν βρίσκεις στη λαϊκή τις ιδανικές μελιτζάνες, δεν μπορείς να αντισταθείς.

Ετσι λοιπόν προμηθεύτηκα στρογγυλές, σφιχτές και χωρίς χτυπήματα μελιτζάνες και ανασκουμπώθηκα.

Η αρχική μου σκέψη ήταν να φτιάξω τα γνωστά μας "παπουτσάκια" αλλά στην πορεία άλλαξα γνώμη (πρώτη φορά μου ξανασυμβαίνει...χιχιχι).

Θυμήθηκα το πιάτο που έφαγα πέρυσι σε μία ταβέρνα στον Πόρο.

Αντί για κιμά, είχε χρησιμοποιήσει κοκκινιστό κρέας που μπορώ να πω ότι με ενθουσίασε.

Αυτό ήταν λοιπόν, θα το έφτιαχνα και εγώ με μοσχαράκι.

Το κρέας το έκοψα μπουκίτσες για να τρώγεται ευκολότερα αλλά και για να είναι σχεδόν ετοιμο μέχρι να ψηθούν οι μελιτζάνες.

Αντί για μπεσαμέλ έβαλα τριμμένα τυριά που είχα στο ψυγείο ώστε να μειώσω τις παρασκευές.

Εγινε ενα φαγητό υπέροχο χωρίς ιδιαίτερο κόπο.



Υλικά :
  • 6 μελιτζάνες φλάσκες
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 500 γρ. μοσχάρι (κομμένο σε μπουκιές)
  • 1 κρεμμύδι ξερό (ψιλοκομμένο)
  • 500 γρ. χυμο ντομάτας
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. θυμάρι
  • 1/2 κ.γ. μπαχάρι
  • αλάτι, πιπέρι
  • 3 ποτήρια νερό (ζεστό)
  • 200 γρ. παρμεζάνα (τριμμένη)
  • 200 γρ. cheddar (τριμμένο)

Πως φτιάχνουμε τις μελιτζάνες :
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους180β.
  2. Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατα μήκος, να σχηματιστούν βαρκούλες.
  3. Χαράζουμε την ψίχα χωρίς να την αφαιρέσουμε.
  4. Αλατίζουμε τις μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με ελάχιστη ζάχαρη.
  5. Τοποθετούμε τις μελιτζάνες μας σε λαδωμένο ταψί.
  6. Τις ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο για περίπου μια ώρα, μέχρι να μαλακώσουν. Προσέχουμε μην τις παραψήσουμε.
  7. Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε το κοκκινιστό μας.
  8. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρέας μας.
  9. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σωτάρουμε μέχρι να μαλακώσει.
  10. Προσθέτουμε το χυμό, το νερό και τα μπαχαρικά. 
  11. Ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να είναι σχεδόν έτοιμο το κρέας και να έχει μείνει λιγη σάλτσα.
  12. Βγάζουμε τις μελιτζάνες απο το φούρνο και τις γεμίζουμε με το κρέας.
  13. Μοιράζουμε τα τριμμένα τυριά πάνω απο το κρέας και ψήνουμε στο φούρνο για ακόμα μισή ώρα, μέχρι να λιώσουν και να χρυσίσουν τα τυριά.


 Maybe its not eggplant season yet. .

But when you find the ideal eggplants in the flea market, you can not resist.

So I purchased wonderful, round, tight and without bumps eggplants and I was ready to create.

My initial thought was to make the known "shoes" (eggplants with minced meat and bechamel sauce) but along the way I changed my mind (not the first time that this happens...lol).

I then remembered a dish that I ate last year at a restaurant in Poros.

Instead of minced meat they had used diced beed and I can say I really enjoyed the dish.

Decision made. I was going to do it like that.

I cut meat into bite sizes so that could be eaten easier and so that it would be ready at the same time as eggplants.

Instead of béchamel sauce I used grated cheeses that I had in the fridge.

It became a wonderful meal without much effort.


 

Ingredients :
  • 6 eggplants (round dark purple ones)
  • 1 tbsp sugar 
  • 1/2 cup olive oil
  • 500 gr beef (diced)
  • 1 red onion (finely chopped)
  • 500 gr tomato juice
  • 1/2 tsp cinnamon (powder)
  • 1/2 tsp thyme
  • 1/2 tsp allspice
  • salt, pepper
  • 3 glasses of water (hot)
  • 200 gr parmesan (grated)
  • 200 gr cheddar (grated)

Preparation :
  1. Preheat oven at 180C.
  2. Clean and cut eggplants lengthwise to create "boats".
  3. Score with a knife the flesh without removing it.
  4. Sprinkle with salt and a bit of sugar.
  5. Place eggplants in a brushed with oil baking pan.
  6. Cook in the oven for about an hour till eggplants are soft. Do not over-cook them.
  7. While eggplants cooking, prepare beef.
  8. In a big saucepan heat olive oil and saute meat.
  9. Add onions and keep stirring till soft.
  10. Add tomato juice, water and spices.
  11. Stir and simmer for about an hour, till meat is almost ready and sauce is thickened.
  12. Remove eggplants from oven and fill the flesh with spoonful of meat.
  13. Sprinkle on top lots of grated cheese.
  14. Cook in the oven for half more hour, till cheeses melt and get a golden brown colour.