Σήμερα σας παραδίδω στα άξια χεράκια της Εφης, τη μάνα του λόχου.
Η Εφη μας, μας αιφνιδιάζει ευχάριστα με τις αναρτήσεις της και θα σας προτρέψω να δείτε το blog της, όσοι δεν το γνωρίζετε ήδη.
Μας έχει φέρει απίθανη συνταγή που θα λατρέψετε και την ευχαριστώ πολύ που δέχτηκε να κάνει το guest post.
^^^^^^^^^^^^^
Σήμερα μας φιλοξενεί η Conna μας και το αγαπημένο Sabor ......by Conna!
Κωνσταντίνα μου σε ευχαριστώ πολύ!!! :)))))
Πόσο καιρό είχαμε να κάνουμε γκούλας! Και πόσο μας αρέσει!!! Είναι άλλο ένα από αυτά που εγώ λέω "χουχουλιάρικο" φαγάκι!
Αλλά δεν ήθελα να σας το σερβίρω σκέτο, και έτσι αποφάσισα να σας το σερβίρω με βραστό ψωμάκι που κάνουν συχνά-πυκνά λαοί όπως Γερμανοί, Τσέχοι, Πολωνοί και δεν ξέρω ποιός άλλος!
Το σκεπτικό είναι να συνοδεύει βαριές σάλτσες συνήθως από κυνήγι αλλά τι μας νοιάζει? Μια χαρά ταιριάζει και στο δικό μας το πιατάκι! Το ψωμάκι θέλει το χρόνο του αλλά είναι ωραίο!
Υλικά
γκούλας
- 1 κιλό μοσχάρι (κομμένο σε μερίδες)
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 2 μεγάλα κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
- 3 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
- 3 καρότα (κομμένα σε ροδέλες)
- 1-2 κλωνάρια σέλερυ (κομμένα σε ροδέλες)
- 3 ντομάτες (κομμένες σε κυβάκια και ξεφλουδισμένες)
- 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
- 2 πράσινες πιπεριές (κομμένες σε μικρά κομμάτια)
- 4 πατάτες (κομμένες σε χονδρά κομμάτια)
- 1 1/2 κ.σ. πάπρικα καπνιστή
- 1 κ.γ. κύμινο
- 1 δαφνόφυλλο
- αλάτι και πιπέρι
βραστό ψωμί (το σερβίρουμε ζεστό)
- 300-400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 200 ml γάλα (χλιαρό)
- 1 κ.σ. μαγιά ξερή
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 1 αβγό
Πως φτιάχνουμε το γκουλας και το ψωμί :
Αρχίστε με το ψωμί γιατί θέλει τα φουσκωματάκια του.
Η δόση είναι για δύο μικρά φρατζολάκια.
- Σε ένα μπωλάκι βάζουμε όλα τα υλικά. Το αλεύρι δεν το βάζουμε όλο, είναι αυτό που λέμε όσο πάρει μέχρι να έχουμε μια ωραία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας.
- Οταν είναι έτοιμη η ζύμη, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να κάνει το πρώτο φούσκωμα περίπου 1 ώρα. Εχει να κάνει και με τη θερμοκρασία του δωματίου ο χρόνος που απαιτείται.
- Στη φάση αυτή ξεκινάμε την ετοιμασία του γκούλας.
- Ζυμώνουμε πάλι λίγο τη ζύμη μας και πλάθουμε φρατζολάκια μικρά σε τέτοιο μέγεθος ώστε να χωράνε στην κατσαρόλα που θα βράσουν. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσουν πάλι.
- Οταν έχουμε και το δεύτερο φούσκωμά μας, παίρνουμε με προσοχή τα φρατζολάκια μας και τα τυλίγουμε ένα-ένα ξεχωριστά σε μεμβράνη πολύ καλά ώστε να μην μπαίνει νερό κατά το βράσιμο. Σαν να τυλίγουμε καραμέλες αλλά σφιχτά.
- Βράζουμε για 20 λεπτά σε ήδη βρασμένο νερό (όπως κάνουμε με τα ζυμαρικά μας).Αν χρειαστεί τα πατάμε και τα ψιλογυρίζουμε με μία τρυπητή μέσα στην κατσαρόλα.
- Ακριβώς στο 20λεπτο τα βγάζουμε από την κατσαρόλα, ανοίγουμε τη μεμβράνη με προσοχή να μην τσουρουφλιστούμε και κόβουμε σε ροδέλες με κοφτερό καλό μαχαίρι ή με οδοντικό νήμα (αυτό το είχα διαβάσει στο πάλαι ποτέ hungry!!!).
- Τα σερβίρουμε ζεστά-ζεστά με τη σάλτσα του γκούλας ή με σάλτσα της επιλογής μας από πάνω.
Δοκιμάστε το με μία καλή σάλτσα-φαγάκι και θα το διαπιστώσετε και εσείς!
Ας δούμε και το γκούλας τώρα.
- Βάζουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σωτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να πάρουν χρώμα και κατόπιν ρίχνουμε την πάπρικα και το κρέας να σοταριστούν και αυτά.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, το κύμινο, το δαφνόφυλλο, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε με νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει περίπου 1,5 ώρα.
- Ανοίγουμε την κατσαρόλα μας και προσθέτουμε τα καρότα, τις πατάτες, το σέλερυ, τη ντομάτα και τον πελτέ, τις πιπεριές, αν χρειαστεί λίγο νεράκι ακόμα και βράζουμε για 15 λεπτά ακόμα. Το ελέγχουμε κιόλας.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση εγώ το κανόνισα σαν κοκκινιστό πιο πολύ.
Καλή όρεξη!
soon in english