Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Γαλακτομπούρεκο / Galaktompoureko




Για να αρχίσει η εβδομάδα μας γλυκά.

Γαλακτομπούρεκο με πλούσια κρέμα και άφθονο σιρόπι.

Το γαλακτομπούρεκο ήταν απο τα πρώτα γλυκά που επιχείρησα να φτιάξω το "πάλαι ποτέ".

Λίγες προσπάθειες χρειαστήκαν και του πήρα τον αέρα.

Μαζί με τον σιμιγδαλένιο χαλβά και το κλασσικό μαρμπρέ κέικ, αποτελούσαν το "τρίο" των επιτυχημένων μου γλυκών εκείνης της περιόδου.

Η βελούδινη κρέμα του με ενθουσιάζει και συνήθως επιλέγω τα μεσαία κομμάτια του ταψιού, σε αντίθεση με τον σύζυγο που προτιμάει τις "γωνίες" με το μπόλικο σιροπιασμένο φύλλο.

Ωραία ιδέα που άκουσα πριν καιρό είναι να αντικατασταθεί η βανίλια με μαστίχα. Σαν λάτρης της μαστίχας θα το δοκιμάσω την επόμενη φορά.

Οταν έχω περισσότερο χρόνο για την παρασκευή του, το φτιάχνω ατομικές μερίδες που είναι ιδανική λύση για κέρασμα ... συνταγή "προσεχώς".

Απολαύστε το !



Υλικά :

κρέμα
  • 1 κιλό γάλα
  • 1 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 5 αυγά
  • 3 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
  • 2 κ.γ. βανίλια
  • 1/2 κιλό φύλλο κρούστας
  • 1/2 φλ. βούτυρο για τα φύλλα

σιρόπι
  • 3 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 2 1/2 φλ. νερό
  • 1 φλούδα λεμονιού
  • 1 κ.γ. χυμό λεμονιού

Πως φτιάχνουμε το γαλακτομπούρεκο :
  1. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό και τη φλούδα για 5 λεπτά απο το σημείο βρασμού.
  2. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και βράζουμε για 2 λεπτά ακόμα.
  3. Αφήνουμε στην άκρη.
  4. Ετοιμάζουμε την κρέμα.
  5. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα. Το αφήνουμε να κάψει και προσθέτουμε το σιμιγδάλι.
  6. Ανακατεύουμε διαρκώς για να πάρει βράση και να πήξει.
  7. Σε ένα  μπωλ χτυπαμε τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια.
  8. Βγάζουμε απο τη φωτιά την κρέμα και προσθέτουμε τα αυγά/ζάχαρη ανακατεύοντας καλά.
  9. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να διαλυθεί.
  10. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει ανακατεύοντας κατά διαστήματα ώστε να μην μας κάνει κρούστα.
  11. Στρώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας σε βουτυρωμένο ταψάκι αλοίφοντας το κάθε φύλλο με βούτυρο.
  12. Ρίχνουμε την κρέμα στο ταψάκι.
  13. Διπλώνουμε πάνω απο την κρέμα τα φύλλα που εξέχουν τα οποία τα βουτυρώνουμε.
  14. Απο πάνω προσθέτουμε τα υπόλοιπα φύλλα (βουτυρωμένα ένα-ένα).
  15. Χαράζουμε με μαχαίρι τα κομμάτια, αλοίφουμε την επιφάνεια με βούτυρο και ραντίζουμε με λίγο νερό.
  16. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β. για 30 λεπτά.
  17. Βγάζουμε το γλυκό μας απο το φούρνο και περιχύνουμε με το σιρόπι.
  18. Αφήνουμε να απορροφηθεί το σιρόπι και σερβίρουμε.
 

Let's start this week with a dessert.

"Galaktompoureko" is a semolina/milk rich cream wrapped in fyllo pastry and dipped in syrup.

Galaktoboureko was one of the first desserts I tried to make, long time ago.

It took a few attempts till I got it right.

Along with semolina cake and the classic two flavors cake, represented the "trio" of my successful desserts that period.

The silky cream excites me and I usually choose the middle parts of the pan, unlike my husband who prefers the "corners" with the plenty syrup-y fyllo sheets.

A nice idea that I heard long ago, is to replace the vanilla with mastic. As a lover of mastic will try it next time.

When I have more time for the preparation, I make individual portions that are ideal for a treat ... recipe "shortly."

Enjoy it!

Ingredients :

cream
  • 1 lt milk
  • 1 1/2 cup sugar
  • 1 cup semolina (fine)
  • 5 eggs
  • 3 tbsp fresh butter
  • 2 tsp vanilline
  • 1/2 kg fyllo pastry
  • 1/2 cup butter for brushing fyllo

syrup
  • 3 1/2 cup sugar
  • 2 1/2 cup water
  • 1 lemon zest
  • 1 tsp lemon juice

Preparation :
  1. Prepare the syrup by boiling the sugar with the water and zest for 5 minutes.
  2. Add the lemon juice and boil for 2 more minutes.
  3. Put aside.
  4. Prepare the cream.
  5. In a saucepan add the milk. When too hot add the semolina and stir constantly to a boil and till it thickens.
  6. In a bowl beat the eggs with the sugar and vanilla.
  7. Remove cream from heat and add the eggs/sugar mixture and stir well.
  8. Add the butter and stir to dissolve.
  9. Allow the custard to cool, stirring occasionally to prevent from creating a crust.
  10. Line half of the fyllo pastry on a buttered baking pan, brushing each sheet with butter.
  11. Pour the cream into the pan.
  12. Fold sheets over the cream and brush them also with butter.
  13. On top add the remaining sheets (buttered one to one).
  14. Score pieces with a knife, brush surface with butter and sprinkle with a little water.
  15. Bake in preheated oven at 180C for 30 minutes.
  16. Remove galaktompoureko from the oven and drizzle with syrup.
  17. Allow to absorb the syrup and serve.