Τι δεν λείπει ποτέ απο το τραπέζι την ώρα του φαγητού ?
Φυσικά το ψωμί.
Είμαστε ψωμάδες, τι να κάνουμε ?
Τα τελευταία χρόνια η αναζήτηση του αποδεκτού ψωμιού απο φούρνους της γειτονιάς κατάντησε εφιάλτης.
Βαρέθηκα να αγοράζω ψωμί το πρωί και το απόγευμα να είναι το χάλι του το μαύρο.
Ετσι, έμαθα να ζυμώνω και να ψήνω ψωμάκι στο σπίτι.
Τρώμε λοιπόν ψωμάκι που μένει φρέσκο ακόμα και μετά απο 3 μέρες. Το ψωμί στη γάστρα με ικανοποιεί απόλυτα.
Ηθελα όμως να βρω και μια συνταγή για ψωμάκια ατομικά που να μπορούν να κλείσουν μέσα τους χάμπουργκερ, σαλάτες ή ακόμα να είναι αφράτα ώστε να αλοιφθούν με nutella ή κάτι παρόμοιο.
Ειχα τη συνταγή για ψωμάκια αλλά αποφάσια να φτιάξω κάτι διαφορετικό και δεν το μετάνιωσα.
Σίγουρα θα μπορούσα να πεταχτώ στο διπλανό σ/μ και να πάρω τα έτοιμα και να ξεμπερδεύω, αλλά με ξέρετε πια, μου αρέσει να δημιουργώ απο το τίποτα και επιπλέον θα επιβεβαιώσω ότι τα έτοιμα δεν μπορούν να συγκριθούν με τα σπιτικά.
Τα ψωμάκια που ετοίμασα έχουν γεύση που θυμίζει brioche, είναι αφράτα και φυσικά μένουν φρεσκότατα για αρκετές μέρες.
Εχουν το χρόνο αναμονής για το διπλό φούσκωμα, μα το αποτέλεσμα αποζημιώνει.
Δοκιμάστε τα, αξίζουν.
Τι χρειαζόμαστε :
- 3 κ.σ. γάλα (χλιαρό)
- 1 φλ. νερό (χλιαρό)
- 2 κ.γ. μαγιά ξηρή
- 2 1/2 κ.σ. ζάχαρη
- 1 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1 αυγό
- 3 1/3 φλ. αλεύρι
- 2 1/2 κ.σ. βούτυρο (μαλακωμένο)
- 1 αυγό (για επάλειψη)
Πως φτιάχνουμε τα ψωμάκια :
- Στο μπώλ του μίξερ μας βάζουμε το γάλα, το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και το αυγό.
- Ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
- Βάζουμε και το βούτυρο και ζυμώνουμε για περίπου 8 λεπτά. Το μίγμα μας θα είναι μαλακό και θα κολάει ελάχιστα αλλά μην προσθέσετε επιπλέον αλεύρι γιατί θα "βαρύνει" τα ψωμάκια.
- Μεταφέρουμε τα ψωμάκια σε ελαφρά λαδωμάνο μπωλ. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο, σε ζεστό μέρος για περίπου 1-2 ώρες.
- Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
- Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε 8 μπαλάκια τα οποία τοποθετούμε στο ταψί αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους γιατι θα φουσκώσουν.
- Σκεπάζουμε χαλαρά με μεμβράνη και αφήσουμε να ξαναφουσκώσουν για περίπου 1 ώρα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 20β.
- Σε ένα μπωλάκι χτυπάμε το αυγό με ελάχιστο νερό.
- Οταν τα ψωμάκια μας φουσκώσουν, τα αλοίφουμε με το αυγό και τα τοποθετούμε στο φούρνο στη μεσαία θέση.
- Στην κάτω-κάτω θέση του φούρνου μας τοποθετούμε ενα ταψάκι με νερό.
- Ψήνουμε για 15 λεπτά μέχρι τα ψωμάκια να χρυσίσουν.
- Μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσουν.
We love bread and is always included in a meal.
In the past years, the search for acceptable bread from a bakery, ended up to be a nightmare.
I'm sick of buying bread in the morning and to turn soggy by the end of the day.
So, I learned to knead bread and bake it at home.
That gives us a bread that stays fresh even after 3 days. The bread in the oven is divine.
But I wanted to find a recipe for bread in portions that could be used for hamburgers, cover salads or even been spread with nutella or so .
I had the recipe for small buns, but my decision was to go for something different and I didn't regret it.
Surely I could just go to the market and buy the ready made, but you know me, I like to create from scratch, and I will confirm that nothing can be compared with the homemade.
The taste of the bread I made was like that of brioche, was fluffy and of course, it stays fresh for several days.
The preparation needs time as it has two rising periods, but the result worth waiting.
Try it.
Ingredients :
- 3 tbsp milk (warm)
- 1 cup water (warm)
- 2 tsp instant yeast
- 2 1/2 tbsp sugar
- 1 1/2 tsp salt
- 1 egg
- 3 1/3 cups flour
- 2 1/2 tbsp butter (softened)
- 1 egg (for egg wash)
Preparation :
- In the bowl of your stand mixer combine milk, water, yeast, sugar, salt and egg.
- Add the flour and mix until incorporated.
- Mix in the butter. Knead on low speed for about 8 minutes.
- The dough will be soft and a bit tacky, but don't add more flour which will create tough buns.
- Transfer the dough to a lightly oiled bowl.
- Cover with plastic wrap and let rise in a warm place for about 1-2 hours until doubled.
- Line a baking tray with greaseproof paper.
- Divide the dough into 8 equal parts.
- Roll each portion a ball and place on tray but not too close to each other.
- Cover loosely with lightly oiled plastic wrap and let rise again, 1-2 hours.
- Preheat over at 200C.
- In a bowl slightly beat the egg with a dash of water to create your egg wash.
- When buns doubled, brush tops with egg wash and place tray in the oven at the center rack.
- At the lower rack place a pan with water.
- Bake for about 15 minutes until buns are golden brown.
- Transfer to a rack to cool completely.