Ο καιρός παιχνίδια κάνει.
Πότε έτσι πότε γιουβέτσι .. χιχιιχ .. όχι δεν έχουμε γιουβέτσι σήμερα.
Επειδή μου φαίνεται σαν να κρύωσε λιγουλάκι η ατμόσφαιρα, μια σουπίτσα νομίζω ότι είναι ότι μας χρειάζεται.
Μπορούμε να διαλέξουμε μια φασολάδα ... ή φακές ...ακόμα και γιουβαρλάκια !
Ισως παλικαριά σούπα?
Οταν βρέθηκα σε γνωστό κατάστημα με καλούδια στον Πειραιά και άκουσα να λένε για αυτή την ποικιλία οσπρίων, η περιεργειά μου άναψε και όπως ήταν φυσικό αγόρασα για να μαγειρέψω.
Ψάχνοντας στο ιντερνετ βρήκα ότι "παλικάρια ή παλικαριά" ονομάζουν μια συνταγή (συνήθως σαλάτας) στην Κρήτη που γίνεται απο "μείγμα όλων των οσπρίων που έχουμε στο ντουλάπι μας" .. όπως λέει και η αγαπητή Βαγγελιώ.
Απο τη κρητική συνταγή θεωρώ ότι πήρε και το ονομά της αυτή η ομάδα οσπρίων που αγόρασα εγώ (ορκο βεβαια δεν παίρνω).
Επειδή τις σαλάτες με τα όσπρια δεν τις πολυσυμπαθώ, αποφάσισα να κάνω την παλικαριά σούπα.
Τα όσπρια που απαρτίζουν την παλικαριά είναι : φακές καφέ, φακές κόκκινες, φάβα κίτρινη, ρεβύθια, φασόλια χάντρες, φασόλια μαύρα, φασόλια γίγαντες, φασόλια μαυρομάτικα, φασόλια κόκκινα, φασόλια μπαρμπούνια, φασόλια πράσινα ψιλά, μπιζέλια.
Ενδιαφέρον ε ?
Η οδηγία που μου δώθηκε απο το κατάστημα ήταν μούλιασμα απο βραδίς και κανονικά μαγείρεμα σαν σούπα.
Το αποτέλεσμα ... απίθανο .. μια γεύση εκπληκτική ... νομίζω ότι είναι ιδανική για όσους δεν τρώνε όσπρια ... όλα μαζί κάνουν εναν φοβερό συνδυασμό.
Οταν βρεθείτε λοιπόν μπροστά στην παλικαριά, μην διστάσετε να την πάρετε και να την μαγειρέψετε.
Υλικά :
- 250 γρ. όσπρια παλικαριά
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
- 2 καρότα μέτρια
- 1 κλωνάρι σέλινο
- 2 μέτριες ντομάτες
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 φλ. ελαιόλαδο
- αλάτι & πιπερι
- 4 περίπου ποτήρια νερό
Πως φτιάχνουμε την παλικαριά :
- Μουλιάζουμε τα όσπρια σε νερό απο το βράδυ.
- Την επόμενη μέρα τα σουρώνουμε σε τρυπητό, τα περνάμε ένα νεράκι και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σέλινο, τις ντομάτες σε κυβάκια και τα καρότα σε ροδέλες
- Στην κατσαρόλα βάζουμε το μισό απο το λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι και τα καρότα.
- Βάζουμε τις ντομάτες, το πελτέ, τη ζάχαρη και το υπόλοιπο λάδι και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τα όσπρια και το νερό και σιγοβράζουμε για περίπου 40 λεπτά.
- Ανάλογα με το πόσο πυκνή θέλουμε τη σούπα μας προσαρμόζουμε την ποσότητα του νερού.
The weather plays games.
As it seems it's getting colder, a soup is what we need.
We can choose a white bean soup ... or lentil soup ... or even meat ball soup!
Why not a "palikaria" soup ?
When in a known store with goodies in Piraeus I heard about this variety of legumes. I was curious about it so I bought some to cook.
Surfing in the internet I found that "palikaria" is the name of a Cretan recipe (usually salad) made from "all kinds of legumes that we can have in our pantry " .. as dear Vagelio says.
I think that this variety of legumes is named after that Cretan recipe (can't be sure though).
I'm not fond of bean salads so, I decided to make a soup with this legumes.
"Palikaria" consists of : brown lentils, red lentils, yellow split peas, chickpeas, beans, beads, black beans, lima beans, black-eyed peas, red beans, butter beans, green beans fine, peas.
Interesting eh;
The instruction that was given to me by the salesman was to soak legumes overnight and then cook them as I would do for a normal soup.
The result ... an amazing taste ... I think it's ideal for those who do not eat beans... all together they make a perfect combination.
Ingredients :
- 250 gr. legumes "palikaria"
- 1 large red onion
- 2 medium carrots
- 1 stalk of celery
- 2 medium tomatoes
- 1 tbsp tomato paste
- 1 tsp sugar
- 1 cup olive oil
- salt & pepper
- About 4 cups of water
Preparation :
- Soak legumes in water overnight.
- The next day drain in colander , rinse under water and set aside.
- Finely chop the onion, celery, dice the tomatoes and slice carrots in rounds.
- In saucepan put half of the oil and sauté the onion and carrots.
- Add the tomatoes, tomato paste, sugar, remaining oil and toss.
- Add the legumes and the water and simmer for about 40 minutes.
- Depending on how thick you like your soup, adjust the amount of water accordingly.