Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Καφές & δωράκι / Coffee & giveaway



Το πρωί για να "ανοίξει το μάτι μου" χρειάζομαι οπωσδήποτε τον καφέ μου.

Αν δεν πιώ δε την πρώτη γουλιά δεν μου "παίρνεις" κουβέντα.

Διπλός ελληνικός είναι η προτίμησή μου, είτε είναι χειμώνας είτε καλοκαίρι.

Φαντάζεστε την χαρά μου όταν πήρα πρόσκληση για καφέ απο τον Παπαγάλο Λουμίδη.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο καφενείο "Η Ωραία Ελλάς" στο Μοναστηράκι.



Ενας χώρος τόσο νοσταλγικός, διακοσμημένος με αφίσες που σε μεταφέρουν σε άλλες εποχές, με μεγάλα παράθυρα που σε αφήνουν να απολαύσεις την Ακρόπολη σε όλο της το μεγαλείο.

Εκεί μάθαμε ενδιαφέροντα πράγματα για τον καφέ.

Ο κ.Καστανάς μας έκανε την γνωριμία με τον καφέ ...


Eίδαμε και μυρίσαμε τον καφέ όπως είναι στην αρχική του μορφή, πως είναι αφού καβουρδιστεί και φυσικά πως φτάνει στους καταναλωτές.



Μάθαμε για τα χαρμάνια του καφέ, για το καβούρδισμα που γίνεται με μεγάλη προσοχή αφού απο αυτό εξαρτάται  το χαρακτηριστικό του καφέ και τέλος για την άλεση που δίνει τις αρωματικές ουσίες του καφέ.

Φυσικά ανακαλύψαμε με τη βοήθεια του κ.Λάζαρου το μυστικό για το ψήσιμο του πετυχημένου καφέ.



Σιγανή φωτιά είναι το πρωταρχικό στοιχείο. Ιδανικό είναι το ψήσιμο του ελληνικού καφέ στη χόβολη (στη λίστα η χόβολη για τον Αι-Βασίλη..χιχιιχ).



Επόμενο στοιχείο είναι ότι βάζουμε την επιθυμητή ποσότητα καφέ και ζάχαρης αλλά δεν ανακατεύουμε. Αφήνουμε να ζεσταθεί το νερό και να λιώσει/απορροφήσει τον καφέ απο την επιφάνεια ... τότε ανακατεύουμε απαλά. Οταν αρχίσει να σχηματίζεται το δαχτυλίδι φουσκώματος στα τοιχώματα στο μπρίκι μας, είμαστε σε καλό δρόμο. Μόλις το κέντρο στο μπρίκι καλυφθεί απο το φούσκωμα σβήνουμε τη φωτιά και σερβίρουμε ... χαμηλά και κοντά στο φλυτζάνι αν θέλουμε το λατρεμένο καϊμάκι, ψηλά και μακριά απο το φλυτζάνι αν δεν αγαπάμε το καϊμάκι.



Και αφού ετοιμάσαμε τα καφεδάκια μας, τα απολαύσαμε με γλυκό του κουταλιού που μάς 
προσφέραν.



Τι λέτε για ένα καφεδάκι ?



Ο Παπαγάλος Λουμίδης προσφέρει σε 4 τυχερούς συσκευασίες καφέ και εγώ προσθέτω ενα συλλεκτικό φλυτζάνι για να απολαύσετε μεγάαααααλο καφέ.


Κλήρωση λοιπόν με 4 τυχερούς.

Για να συμμετέχετε στην κλήρωση, αφήστε ένα σχόλιο (οχι ανώνυμο) σε αυτήν εδώ την ανάρτηση μέχρι την επόμενη Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013.

Επειδή η αποστολή των δώρων θα γίνει απο μένα, για αυτή τη φορά, θα μπορεί να γίνει μόνο εντός Ελλάδος. Οι κάτοικοι εξωτερικού αν είναι στους τυχερούς, θα πρέπει να δώσουν για την παραλαβή διεύθυνση στην Ελλάδα.

Καλή τύχη




Morning coffee is a must.

Double Greek coffee is my preference, whether it is winter or summer.

You can see how happy I was when I got an invitation for coffee by Loumidis.

The meeting was held at the cafe "Orea Hellas" in Monastiraki.



A place so nostalgic, decorated with posters that send you back in time, with large windows that let you enjoy the Acropolis' view.

There, we learned interesting things about coffee.

Mr Kastanas made our acquaintance with coffee ... we saw and smelled the coffee as it is in its original form, after been roasted and how it reaches consumers.



We learned about the blends of coffee, how important is the roasting that is done with great care since it determines the attribute of coffee and finally how grinding gives the flavors of coffee.

Of course we discovered with the help of Mr Lazaros the secret of preparing the perfect Greek coffee.

Low heat is the key element. Ideal for the Greek coffee is boiling on ember (Santa Claus .. in my list). Next point is that we put the desired amount of coffee and sugar but do not stir. Allow water to warm up  and melt / absorb coffee from the surface ... then stir gently. When a ring begins to form at the sides of the pot, we are on track. Once the center of the pot is covered with that bubble ring, turn off the heat and serve ... low and close to the cup if we adore the creamy effect and away from the cup for the opposite.

We prepared our coffees and enjoyed them with sweet treats that were offered to us.

How about a cup of coffee;

Loumidis offers to 4 lucky winners, packs of coffee and I add a collective cup for coffee to enjoy.



To participate in the raffle, leave a comment (not anonymous) here in this post until next Thursday, February 28, 2013.

Because shipment of gifts will be made by me, this time, it can only be done within Greece. Residents outside Greece in case of being winners, should provide a receiving address in Greece.

Good luck