Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013

Σάμαλι / Samali



Για την φίλη Αννα που το έχει ζητήσει και το περιμένει εναγωνίως.

Το πάλαι ποτέ (μην ζητάτε χρονολογίες), όπως σας έχω πει, δεν ασχολιόμουν ενεργά με την μαγειρική ... τα απαραίτητα και έξω απο την πόρτα.

Τις συνταγές όμως απο σπιτικά φαγητά και γλυκά που δοκίμαζα, τις ζήταγα και τις κράταγα στα κιτάπια μου.

Μια τέτοια συνταγή είναι και η σημερινή.

Είναι συνταγή που μου έχει δώσει η Μαριάνθη για γλυκό σάμαλι που έφτιαχνε (και απολαμβάναμε εμείς) η θεία της Τασούλα. Μαριανθάκη, δεν πήγε χαμένος ο κόπος σου να μου γράψεις τη συνταγή ...χιχιιχιχι ... ευχαριστώ !

Γλυκό αγαπημένο το σάμαλι που τιμάει δεόντως ο σύζυγος.

Εχει κάποια διαδικασία στην ετοιμασία του αλλά δεν είναι και βουνό. Αν δε το σιροπιάσεις σωστά έχεις το απίθανο γλυκό.

Σλουρπππππππ !



Υλικά :
  • 3 γιαούρτια (αγελαδίτσα γράφει η Μαριάνθη / εγώ έβαλα becel)
  • 500 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 κ.γ. Μαστίχα σκόνη
  • 1 κ.σ. κοφτή σόδα
  • 1 & 3/4 φλ. ζάχαρη
  • 1 ποτήρι κρασιού σπορέλαιο
σιρόπι
  • 4 ποτήρια νερό
  • 4 ποτήρια ζάχαρη
  • 2 σταγόνες εσανς μαστίχας

Πως φτιάχνουμε το σάμαλι :
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180β.
  2. Μοιράζουμε τα 3 γιαούρτια σε 2 μπωλ.
  3. Στο πρώτο μπωλ προσθέτουμε τη ζάχαρη και το λάδι και ανακατεύουμε.
  4. Στο δεύτερο μπωλ προσθέτουμε τη σόδα και τη μασχτίχα και ανακατεύουμε.
  5. Ενώνουμε τα δύο μπωλ και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  6. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε.
  7. Βάζουμε το μίγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι και απλώνουμε με σπάτουλα να έχει το ίδιο πάχος παντού.
  8. Σε αυτή τη φάση αν θέλουμε πασπαλίζουμε με τριμμένη ψίχα καρυδιού.
  9. Ψήνουμε στο φούρνο για 40 λεπτά περίπου μέχρι να χρυσίσει.
  10. Βγάζουμε απο το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
  11. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό για περίπου 6-7 λεπτά. Στο τελευταίο λεπτό προσθέτουμε την εσάνς μαστίχας.
  12. Παιρνουμε το κρύο μας γλυκό, το κόβουμε σε κομμάτια και ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι στο κουταλιά κουταλιά και το αφήνουμε να ρουφήξει το σιρόπι.




For my friend Anna who requests and waits impatiently.

Yeas ago (do not ask for dates), as I've already told you, I was not actively engaged in cooking ... I was cooking the necessary and that was it.

But the homemade food and desserts always tempted me to ask for the recipe.

Such a recipe will share with you today.


It's a recipe that was given to me by Marianthi. It's the recipe for the samali of her aunt Tasoula. My dear Marianthi, thank you!

Samali is one of the desserts that my husband prefers.

Samali is not that easy but it's not that difficult. The correct syrup is the main aspect.

Slourppppppp!



Ingredients :
  • 3 yoghurts (plain of 200 gr each)
  • 500 gr. semolina (thick grain)
  • 1 tsp mastic powder
  • 1 tbsp baking soda
  • 1 & 3/4 cup sugar
  • 80 ml sunflower oil
syrup
  • 4 glasses water
  • 4 glasses sugar
  • 2 drops mastic flavor

Preparation :
  1. Preheat over at 180C.
  2. Divide yoghurts into 2 bowls. 
  3. In the first bowl add the sugar and oil and stir.
  4. In the second bowl, add the baking soda and mastic powder. Stir.
  5. Combine the two bowls and mix well.
  6. Add the semolina and mix.
  7. Pour the mixture into greased and floured baking pan and even top with a spatula to the same thickness .
  8. At this stage if you want you can sprinkle with grated walnut kernels.
  9. Bake in the oven for about 40 minutes until golden.
  10. Remove from the oven and allow to cool.
  11. Prepare the syrup by boiling the sugar and water for about 6-7 minutes. In the last minute add the mastic flavor.
  12. Get the cold samali, cut into pieces and pour the hot syrup in spoonful.
  13. When done let dessert aside so that syrup is absorbed.